Kako Baranjci preživljavaju s malom mirovinom: “Natrljamo kruh s bijelim lukom da bude ukusnije”

Jasmina Grgurić Zanze
1. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Diljem ruralnih krajeva Hrvatske bake i djedovi preživljavaju s mirovinama koje su često manje od 1.000 kuna. Baranjska sela vrve umirovljenicima koji su s takvim iznosima pravi umjetnici preživljavanja. Drže se starih, skromnih recepata poput kruha i masti.

Baranjski umirovljenik Ištvan drži se starih, skromnih jela (Snimak zaslona/Dnevnik.hr)

Gospođa Fabijana iz Zmajevca ima mirovinu manju od tisuću kuna.

“Odem u dućan, kupim brašno, sol i kruha, kupim najosnovnije, a što ostane ide za režije. Još mi daju kćerka i unuka. prodajem i malo jaja, deset komada za deset kuna da onda opet imam barem za kruh” – priča umirovljenica Fabijana za Dnevnik Nove TV.

Gospođa Barbara Šipoš snalazi se s tek nešto više. Plaća 600 kuna režije pa joj za cijeli mjesec ostane samo 500 kuna.

S ništa većim iznosom preživljava oko 400 Baranjaca. U Baranji je 4.835 umirovljenika koji imaju mirovinu manju od 2.700 kuna. Ištvan Vege iz Zmajevca kaže kako uvijek gledaju kupiti najjeftinije.

“Ne kupujemo mesa puno. Jedemo većinom tijesto i to što je jeftinije” – otkriva Ištvan Vege.

Vraćaju se, dodajte, starim, skromnim receptima.

Kruh i mast: Užina našeg djetinjstva u kojoj uživamo i danas

“Natrljam kruh s bijelim lukom da bude ukusnije. Dobro nasolimo, napaprimo, svakome po dvije šnite”, opisuje Vege večeru koja uz dodatak malo masti i crvene paprike košta tri kune.

Dobre vijesti stižu iz Crvenog križa koji će projektom “Humanitarni paket za Baranju” vrijednim više od 4 milijuna kuna pomoći najpotrebitijima, ali i umirovljenicima. Damir Mendler, ravnatelj belomanastirskog Gradskog društva Crvenog križa kaže kako su to higijenski paketi i hrana za kućanstvo. Podijelit će, kaže, oko 250 tona hrane, a podjela bi trebala krenuti u srpnju.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap