Jezikoslovac ima jasnu poruku: ‘Mlade generacije mogu puno naučiti i obogatiti vokabular slušanjem baka i djedova’

Ana Kanazir
24. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Istaknuti jezikoslovac i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željko Jozić bio je gost u podcastu našeg sestrinskog portala Srednja.hr. Između ostaloga se dotakao i teme kako današnje generacije koriste neke svoje izraze koje starije osobe baš i ne razumiju, ali i kako iste te generacije onda ne razumiju ni izraze svojih baka i djedova. Dodao je kako bi upravo zato mladi trebali obogatiti svoj vokabular i to slušanjem baka i djedova.

jezikoslovac Jozić u našem studiju

Jezikoslovac Jozić | foto: Srednja.hr

Nekada se mlađe i starije generacije baš i ne slažu oko pogleda na svijet ili oko načina života. Još jedan problem se javlja i što mladi nekada ne znaju određene riječi ili izraze. Kako bi se to promijenilo, prema jezikoslovcu, pomoći može češće slušanje baka i djedova, odnosno učenje izraza koje oni koriste.

Stariji ne razumiju mlade, ali to nije novost

Jezik se mijenja, a to najbolje pokazuju i današnje generacije koje često neke riječi krate, a riječi iz engleskom jezika koriste u svojoj svakodnevnoj komunikaciji. Ovo je nekada potpuno nepoznato starijim osobama. S druge strane, ista se stvar događala u prošlosti kada su mladi prihvatili germanizme ili turcizme kao dio našeg jezika.

– Danas mlađe generacije sigurno upotrebljavaju izraze koji su nerazumljivi starijim generacijama. Ovdje dolazimo do toga sukoba generacije kada stariji ne razumiju mlađe, jer ‘kvare jezik’. Ova situacija je uvijek postojala. Uvijek su mladi bili ti koji su nešto mijenjali u jeziku. Upotrebljavali su ga na svoj način, objasnio je Jozić.

‘Mladi bi trebali više razgovarati s bakom i djedom’

Jozić je ponudio vrlo jednostavno rješenje. On kaže kako bi mladi trebali više slušati svoje bake i djedove jer na taj način mogu mnogo toga naučiti i obogatiti svoj vokabular.

– Mlađe generacije ne znaju što znači riječ suton, što znači hrid. Imaju problema s time jer slabo čitaju. Volio bih da se mlađe generacije više pozabave govorom kojim govore njihove bake i djedovi, starije generacije. Htio bih da poslušaju svoju baku i didu da vide koje izraze oni upotrebljavaju pa da sami pokušaju doći do značenja tog izraza koji je njima nerazumljiv. Tako bi mogli obogatiti vokabular i jezik, rekao nam je jezikoslovac.

Osim što će raditi na jeziku, naučit će nešto novo, a ovo je i prilika da doznaju zanimljivosti iz života baka i djedova, kao i prilika za druženje. U ovoj će situaciji prednosti imati i bake i djedovi jer kao što smo pisali u ovom tekstu, druženje s unucima može utjecati na smanjenje rizika od nekih stanja ili bolesti, ali i na dulji život.

Cijeli podcast s jezikoslovcem Jozićem možete gledati ispod:

jezikoslovac Jozić u našem studiju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap