Jeste li znali da su gotovo polovina zaposlenih u pravosuđu umirovljenici? Donosimo točne brojeve

Ana Kanazir
3. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić su u svojim godišnjim izvješćima iznesenima Hrvatskom saboru otkrili kako je od 1.680 sudaca u Hrvatskoj, njih 138, odnosno 10 posto starosti između 65 i 70 godina. Osim toga, na općinskim sudovima ima 68 sudaca, dok na županijskim radi 61 sudac u toj dobnoj skupini.

Foto: Pixabay

Ovo je pokazatelj kako stari kadrovi ne odlaze tek tako u mirovinu. Najviše sudaca starijih od 60 godina radi u Vrhovnom sudu, gdje čak 50 posto sudaca ima između 60 i 64 godine, dok je njih oko 70 posto pred mirovinom ili su već trebali biti u mirovini. U pravosudnim tijelima se i smanjio broj zaposlenih osoba za 158 ljudi.

pravosuđe
Umirovljenik kažnjen jer je na vozilo montirao lijes s natpisom "Sudstvo podržava kriminal"

Najviše starijih osoba radi u Vrhovnom sudu

Osim Vrhovnog suda gdje od 37 sudaca, njih čak 19 ima između 60-64 godine, dok su devetorica trebala odavno biti u mirovini. Veliki broj starijih sudaca u istom rasponu godina radi i na visokim sudovima kao što su Visoki kazneni sud, Visoki trgovački sud, Visoki upravni sud i Visoki prekršajni sud. Točnije od 121 dužnosnika u tim institucijama, njih 56 spada u navedenu dobnu skupinu, piše Slobodna Dalmacija.

Što se tiče Državnog odvjetništva, u Zagrebu su zaposlena 24 zamjenika i zamjenice državne odvjetnice, a od tog broja je njih 15 pred mirovinom ili su već trebali biti u mirovini. U USKOK-u od 33 djelatnika njih je 22 u dobi od 40 do 60 godina.

Osim što u pravosudnim tijelima radi većina starijih osoba ili onih koji su već trebali biti u mirovini, postoji problem što se u manje od godinu dana smanjio broj zaposlenih osoba za 158 ljudi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap