Jeste li znali? Branje visibaba i drugih proljetnica strogo je zabranjeno, a kazne su drakonske

Milan Dalmacija
23. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Visibabe, jaglace, šafrane i druge proljetnice nije dopušteno brati niti prodavati. Te biljke se mogu koristiti jedino za znanstvena istraživanja uz odobrenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Kazne za prekršitelje se kreću od 929,10 do čak 26.544,56 eura.

Proljetno cvijeće nije dopušteno brati bez posebne dozvole nadležnog ministarstva | Foto: VisualHunt

Vjesnici proljeća počeli su ispunjavati zelene površine, dvorišta, livade, ali i vaze brojnih kućanstava. No, iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije upozoravaju kako branje visibaba, jaglaca, šafrana, zvončića i drugih proljetnica nije poželjno. Štoviše, kažnjivo je, baš kao i njihova prodaja. Naravno, za kazne postoji dobar razlog, a u ovom slučaju je to zaštita prirode.

Kumice ustale protiv Vlade: Kažnjava ih se zbog prodaje visibaba te ostalog cvijeća i bilja

– Proljetnice su trajnice, odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa – lukovice, gomolja ili podanka. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, upozorili su iz Zelenog prstena.

Naglasili su da Državni inspektorat upozorava na to već godinama, ali i da dijeli kazne zbog neovlaštenog branja proljetnog bilja. Za fizičke osobe, odnosno građane, kazne se kreću od 929,10 do 3.981,68 eura. Za pravne osobe, odnosno tvrtke, kazne se penju i do 26.544,56 eura.

Stoga iz Javne ustanove Zeleni prsten pozivaju građane da ne beru proljetnice, već da ih fotografiju, crtaju, slikaju ili naprosto uživaju u pogledu. Time neće ostati praznih džepova, a i dat će primjer djeci kako čuvati okoliš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap