Jadranka Kosor: “Mirovinska reforma nije ostvarila svoj cilj”

Josip Mihaljević
27. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Jadranka Kosor danas je gostovala u Novom danu N1 televizije. Komentirala je najnovije događaje u politici, a među njima i pritiske sindikata svih vrsta koji trenutno vrše velik pritisak na Vladu.

Snimak zaslona (Podcast Inkubator)

Krajem godine održavaju se izbori za predsjednika RH, a već iduće godine su parlamentarni. Sindikati su odlučili ovaj period iskoristiti da pritisnu vladajuće i pokušavaju ostvariti veće plaće za svoje članove. Osim sindikalnih središnjica koji čekaju rasplet referenduma “67 je previše”, sve su glasniji sindikati zdravstva i sindikati obrazovanja.

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu N1 televizije i komentirala je najnovije odnose između sindikata i vlasti, budući da se i njoj dogodila slična situacija pred krajem mandata.

Otkrila je kako je tada u jednom trenutku bilo “kritično s isplatom mirovina i plaća”.

Kosor o mirovinskoj reformi: “Pavić nije napravio posao”

Na pitanje je li moguće ispuniti zahtjeve sindikata u zdravstvu i školstvu, Kosor je odgovorila:

“I u prijašnjoj godini smo imali primjer u donošenju novoga Zakona o hrvatskim braniteljima gdje su se mnoga prava povećala ili proširila, a efekte ćemo vidjeti u sljedećim godinama.

Što se tiče situacije liječnika i sestara, situacija je tu zaista kritična, mnogi su otišli. Kao što vidite, Zdravko Marić je doista suzdržan oko toga, pritisak je zaista veliki”, kazala je.

Kazala je kako premijer Plenković često govori o fantastičnom rastu BDP-a i velikim uspjesima te ju stoga ne čudi da su se sindikati organizirali i traže dio tog kolača natrag.

Komentirajući današnju vijest kako je trošak mirovina postao rekordnih 40,1 milijardi kuna, Kosor je iskritizirala glavnog autora mirovinske reforme Marka Pavića:

“To samo pokazuje da ministar Pavić nije napravio posao u okvirima onoga što se očekivalo. Kad se govorilo o tzv. mirovinskoj reformi, to pokazuje da nije postignut cilj kojim se smjeralo, to je činjenica.

Vlada bi, što sigurno neće, taj cijeli paket problema staviti na stol i ubrzano donijeti odluke. One su s jedne strane politički komplicirane, jer je prikupljen veliki broj potpisa. Naravno da sindikati neće odustajati, a s druge strane je to dakako i problem koji će se reflektirati na proračun”, kazala je.

“U Saboru imaju prekrasnu lepezu zastupnika od Opačić do Sauche”

Kosor je ponovila kako je svako odlaganje konačne odluke, kakva god ona bila, hoće li Vlada popustiti ili pristati na referendum, neće upaliti.

Kosor ipak smatra kako Vlada može izdržati pritisak sindikata:

“Naravno da može, dok god u potpori u Sabori imaju jednu prekrasnu lepezu zastupnika od Milanke Opačić do Tomislava Sauche. Raspuštanjem Sabora svaka njihova karijera prestaje i moraju tražiti posao i zbog toga su to vjerojatno i učinili. Oporba se parcijalno bavi nekim slučajevima. Zato se građani pitaju, a što nakon izbora? Hoće li sadašnja oporba voditi državu? Vođenje države jest zaista donošenje teških odluka svakog dana”, kazala je.