Izvješće o provedbi mjera za starije: Dobar dio aktivnosti odgođen zbog korone, evo stanja u Zagrebu

Josip Mihaljević
30. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Gradska skupština Grada Zagreba razmotrila je i prihvatila Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2020. iz Zagrebačke strategije za unapređenje kvaliteta života osoba starije životne dobi 2020.-2024.

zg umirovljenik

Foto: Unsplash

Zagrebačka Gradska skupština na prijedlog gradonačelnika prihvatila je Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2020. iz Zagrebačke strategije za unapređenje kvaliteta života osoba starije životne dobi 2020.-2024. U opsežnom dokumentu koji se bavi stanjem u 2020. godini velik je fokus stavljen na pandemiju koronavirusa i dva snažna potresa koji su obilježili godinu. Znamo da Hrvatsko stanovništvo stari, a u Zagrebu je tek nešto bolja struktura stanovništva. Prema procjenama DZS-a za 2019. godinu, u Zagrebu živi 156 tisuća starijih od 65 godina s tendencijom daljnjeg rasta.

Brojne planirane aktivnosti zaustavljene zbog pandemije

Umirovljenicima se, sukladno Strategiji, pomaže kroz šest područja djelovanja – socijalna zaštita; zaštita zdravlja, cjeloživotno učenje, različiti aspekti slobodnog vremena, ljudska prava i sigurnost te civilno društvo. Daleko najveći resursi troše se u području socijalne zaštite, tako da smo u 2020. godini imali:

  • 7062 korisnika mjesečno koji su ostvarivali pravo na novčanu pomoć umirovljenicima
  • 1732 korisnika mjesečno kojima je Grad plaćao dopunsko zdravstveno osiguranje
  • pravo na besplatnu pokaznu kartu ZET-a uživalo je 62.533 korisnika mirovine

Dobar dio aktivnosti iz Strategije je, zbog pandemije, odgođen. Na primjer, odgođena je aktivnost mapiranja usluga za osobe starije životne dobi, ali zato je zaposlen dodatan broj njegovatelja i gerontodomaćica koji starijima pomažu u kući. Slično kao i s mapiranjem usluga za osobe starije životne dobi, nije se započelo s provođenjem mjere sufinanciranja smještaja u domovima za starije čiji osnivač nije Grad Zagreb.

Objavljena je i karta zagrebačkih domova za starije u Zagrebu, bili oni gradski, privatni ili obiteljski:

domovi zagreb

Foto: Domovi za starije u Zagrebu

Gotovo 900 umirovljenika pohađa programe cjeloživotnog učenja

Što se tiče cjeloživotnog učenja, iz Grada ističu youtube kanal Superseniori – Zaklada “Zajednički put”  na kojem se može pronaći 60 video tečaja engleskog jezika, 10 video tečaja španjolskog jezika, 20 video tečaja informatika i 5 videa koji na temu psihologije. Zaklada “Zajednički put” održala je 30 informatičkih radionica za 19 korisnika i 15 individualnih radionica o pametnim telefonima.

Gotovo 900 umirovljenika pohađalo je programe cjeloživotnog učenja, ali u 2020. godini bilo je samo 20 novih korisnika.

Održano je ukupno 298 aktivnosti kojima se “povećava kvaliteta života osoba starije životne dobi”, a na njima su prisustvovale 5852 osobe.

U 2020. nisu pratili kršenja ljudskih prava?

“Kao jedan od značajnih problema s kojim se suočavaju osobe starije životne dobi je kršenje njihovih prava. Posebno se ističe ekonomsko iskorištavanje s naglaskom na ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Starije osobe su nedovoljno informirane o pravnim učincima takvih ugovora, nerijetko ostanu prevarene, bez imovine, pravne zaštite i ugovorene pomoći i skrbi”, stoji u Izvješću.

Plan je bio provesti istraživanje o kršenju prava osoba starije životne dobi, izraditi izvješće o stanju prava osoba starije životne dobi i izraditi preporuke za prevenciju.

Međutim, zbog potresa i pandemije nisu se provodile aktivnosti iz te mjere.

Izvješće o provedbi mjera za starije: Dobar dio aktivnosti odgođen zbog korone, evo stanja u Zagrebu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap