Iznenađeni? Među najbolje gradove za život umirovljenika smjestile se i dvije destinacije u susjedstvu

Milan Dalmacija
25. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Prema Euronewsu, Kotor i Ljubljana spadaju među 20 najboljih gradova za život umirovljenika u Europi. Ističu se dobra prometna povezanost, mediteranski ugođaj i jeftini životni troškovi.

Pogled na Kotor | Foto: VisualHunt

Popisi najboljih destinacija za život obično pomažu ljudima koji žele putovati svijetom otkriti mjesta na kojima mogu živjeti ugodno i po mogućnosti što jeftinije. Pojedina mjesta često nam mogu djelovati iznenađujuće. Tako je i s popisima najboljih mjesta za život u mirovini. Tako je portal The Travel nedavno svrstao Dubrovnik na četvrto mjesto najboljih gradova za život umirovljenika, o čemu možete čitati ovdje, a visoka mjesta u analizi Euronewsa dobili su Kotor i Ljubljana, prenosi Blic.

Kotor i Ljubljana

dubrovnik
Na popisu deset najboljih mjesta za život u mirovini u Europi pronašao se i jedan hrvatski grad

Kotor je na listi od 20 gradova, zauzeo 11. mjesto, dok je Ljubljana bila 13. Osim što je na listi svjetske baštine UNESCO-a, ističu se živahnost, pristupačnost drugim jadranskim destinacijama i jeftin život. Tako navode da bi pojedinac u Kotoru bez problema mogao živjeti sa 750 eura mirovine, dok bi starijem paru trebalo oko 1.350 eura.

– Tijekom godina, umirovljenici iseljenici su otkrili da je ova lokacija pristupačna i lijepa za život. Smješten u zadivljujućem Bokokotorskom zaljevu, grad nudi umirovljenicima pristup netaknutim plažama duž jadranske obale kao i šarmantnim primorskim gradovima u njegovoj blizini, napisali su dodavši kako je riječ o mjestu koje je “više od raja” za investitore.

S time se baš i ne bi složili crnogorski umirovljenici, iako je njihova zemlja ranije proglašena najboljom za život umirovljenika, o čemu možete čitati ovdje.

I Hrvatska im zapela za oko

Za Ljubljanu, pak, kažu nije daleko od mora, ali niti od skijališta. Ističu kako je to mali grad sa svim suvremenim sadržajima i modernom infrastrukturom, koji je ipak nešto skuplji za život od Kotora. Koliko je dobar za život umirovljenika ipak bi bilo najbolje pitati starije Slovence koji planiraju novi prosvjed u rujnu.

Inače, na prvom mjestu ove pomalo neobične ljestvice nalazi se malteška metropola La Valletta, a zatim slijede Berlin i Lisabon.

Euronews je ranije pisao i o Hrvatskoj kao idealnoj zemlji za umirovljenike. Istaknuli su pristupačnost te niske troškove smještaja i zdravstvene skrbi, o čemu bi se također dalo raspravljati. No, ne treba ih puno kritizirati, jer su podatke o raznim aspektima života uzimali iz više izvora, među kojima su i komentari na internetskoj platformi Reddit.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap