Izašao novi Crobarometar: HDZ vodeći, Domovinski pokret bilježi rast, a HSU ima 3,6 posto podrške

Ana Kanazir
26. listopada 2022.
Novosti
A- A+

U novom Crobarometru za listopad koji je predstavljen u Dnevniku Nove TV ispitanici su spomenuli više različitih tema koje ih najviše smetaju, a jedna od glavnih tema je bila INA i energetska politika, kao i sustav odvajanja otpada, ali i podrška političkim strankama. HDZ je i dalje vodeća stranka i ima potporu od 28,4 posto birača, nakon njega je SDP s 12,7 posto potpore, a HSU ima potporu od 3,6 posto.

crobarometar

Crobarometar | foto: Screenshot Dnevnik Nova TV

Osim toga, čak 75 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a rad Vlade ne odobrava 66 posto birača. Istraživanje je provedeno između 1. i 21. listopada na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Tečaj €/kn: 7,53450
Izašao novi Crobarometar: HDZ-u rejting najniži u posljednjih 12 mjeseci, a HSU je došao na 3,3 posto podrške

Stanje političkih stranaka

HDZ je i dalje vodeća stranka s potporom od 28,4 posto vjernih birača, odmah iza njih je SDP s 12,7 posto potpore. Na trećem mjestu je MOST s 8,9 posto, nakon njega slijedi Možemo kojeg podržava 7,9 posto ispitanika. Domovinski pokret je na petom mjestu i bilježi blagi porast drugi mjesec zaredom s podrškom od 6,2 posto.

Hrvatska stranka umirovljenika ima 3,6 posto, dok je u rujnu imala podršku od 3,3 posto, IDS 2,9 posto, HNS 2,1 posto, Fokus je na 1,9 posto, HSS 1,7 posto, a Ključ Hrvatske 1,5 posto. Ostale stranke imaju manje od 1,5 posto potpore, dok je neodlučnih 12,3 posto, navodi Dnevnik Nove TV.

Građani nisu zadovoljni Vladom

Građani i dalje misle da zemlja ide u lošem smjeru, točnije 75 posto građana je takvog razmišljanja, dok samo 19 posto misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a jasan stav nema šest posto stanovnika. Osim toga, građani nisu zadovoljni ni radom Vlade kojeg ne odobrava 66 posto birača. 55 posto građana ne odobrava rad predsjednika Milanovića, ali zato 40 posto odobrava njegov rad.

Što se tiče institucija u državi, Ured predsjednika ima ocjenu 2,69, dok Vlada u listopadu ima prosjek 2,29, a Sabor ima tek 1,97.

Problemi u zemlji

U kategoriji problema u zemlji, građani na prvo mjesto stavljaju korupciju i kriminal, a zatim i visoke cijene i inflacija, gospodarstvo te životni standard i niske plaće.

Izašao novi Crobarometar: HDZ vodeći, Domovinski pokret bilježi rast, a HSU ima 3,6 posto podrške
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap