Izabrali smo za vas: 10 knjiga za ljeto koje će zlatna generacija čitati s užitkom

Jasmina Grgurić
2. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

U suradnji s knjižničarkama koje vode književni klub za starije osobe, portal Mirovina.hr donosi popis deset preporuka za ljeto, sastavljen od zanimljivih domaćih i stranih naslova. Sjena hrasta, ledena limunada u jednoj i dobra knjiga u drugoj ruci… Ili lijeno popodne na kauču sa zanimljivim romanom. Idealna je to slika koja prati duge ljetne dane.

Sisački dom za starije ima vlastitu knjižnicu o kojoj brine korisnica, Ljubica Kovaček

Preporučenih naslova u ljetno doba je mnogo, ali malo koja lista bavi se književnim ukusom zlatne generacije. Kako bismo vam preporučili provjerene knjige za lijena poslijepodneva, savjetovali smo se s knjižničarkama Ivom Pavušek Rakarić i Silvijom Kušanić. Zadužene za organizaciju susreta Kluba ljubitelja dobre knjige i pjesme, korisnicima sisačkog Doma za starije i nemoćne osobe iz Narodne knjižnice i čitaonice besplatno donose tražene naslove. Stoga nitko od njih nema bolji uvid u čitalačke navike starijih osoba.

Lakša štiva, ljubići, putopisi, psihološka i vjerska literatura, ali i krimići najčešći su na popisu želja. Julijana Matanović, Goran Tribuson i Miro Gavran najdraži su domaći autori među umirovljeničkom populacijom, a od stranih John Grisham i Ken Follett. U njihovim se rukama rado nađe i psihologija Mirjane Krizmanić i Mani Gotovac.

Neki od njih našli su se na ovom, za čitatelje portala Mirovina.hr specijalno sastavljenom popisu, na kojem se nalaze i poneka iznenađenja. Donosimo vam domaće i strane naslove u kojima ćete sigurno uživati:

1. Najljuća jela tatarske kuhinje, Alina Bronsky

Priča je to o tri nezaboravne žene čije su sudbine isprepletene i povezane obiteljskom dinamikom koja je naizmjence urnebesno smiješna i tragična. Glavna junakinja Rosa Ahmetovna otkrije da je njezina sedamnaestogodišnja kći, „glupa Sulfija“ trudna i da je otac djeteta nepoznat. Unatoč svim pokušajima njezine majke da izazove pobačaj, Sulfija rađa kćerkicu Aminat koja je „prava Tatarka“ kao i njezina baka. Dok Rosin muž Kalganov dangubi u parku hraneći golubove i razmišljajući o smrti, Rosa se upušta u epsku bitku da otme Aminat od Sulfije, koju smatra žalosno nesposobnom majkom…

2. Posljednja ljubav babe Dunje, Alina Bronsky

Drugi naslov iste autorice koja u svom novom romanu oživljava nekadašnji svijet. Ne obazirući se na upozorenja o visokom stupnju radijacije u njezinom rodnom mjestu u blizini Černobila, baba Dunja vraća se kući i sa šačicom mještana gradi novi život. Kao nekada. Voda iz zdenca, voće i povrće uzgajano vlastitim rukama, glasne ptice i pauci… Smrtno bolesni Petrov ljulja se u mreži i čita ljubavne pjesme, bračni par Gavrilov igra šah, mljekarica Marja flertuje sa stogodišnjakom Sidorovim, a baba Dunja piše pisma svojoj kćeri Irini, kirurginji u njemačkoj vojsci, i unuci Lauri koju nikad nije vidjela. Ali onda se u selu pojave stranci…

3. Kafić na kraju svijeta, John Strelecky

Nadahnjujuća je to pripovijest o smislu života. Mali kafić postaje prijelomnica za Johna, marketinškog direktora koji živi u vječnoj žurbi. Želeći se samo kratko odmiriti, na jelovniku uz dnevni meni pronalazi i tri pitanja: “Zašto ste ovdje? Bojite li se smrti? Jeste li ispunjeni?” Ona probude njegovu znatiželju pa se uz pomoć osoblja upušta u rješavanje najveće životne tajne. Putovanje na koje se otisnuo u dubine vlastite duše mijenjaju njegov pogled na svijet.

4. O čajnicima i ženama, Mihaela Gašpar

Djelo domaće autorice donosi poetsku ispovijest jedne obitelji. Naglasak je na sudbini ženskih likova, dviju sestara Barbare i Irme i njihove tete Agate. Priča svjedoči o obitelji, nesretnoj na svoj način, njezinim slabostima, propalim brakovima i propuštenim prilikama. Roman dočarava atmosferu isprepletenu međusobnim optuživanjima i nesporazumima čime se iscrtava portret konzervativne obitelji koja nameće ulogu žene kao krotke i poslušne. Promašene prilike, pogrešni koraci, svi ti sivi životi krhki poput porculanskog čajnika…

5. Ne dam svoje dijete, Betty Mahmoody i William Hoffer

Američka domaćica Betty nije ni sanjala da će se njen život dolaskom u Iran pretvoriti u pravi pakao. Tek u Iranu njen muž otkriva svoje pravo lice – on je vjerski fanatik, žena je za njega drugorazredno biće, a dijete njegovo vlasništvo…

6. Zašto guramo glavu u pijesak? Mirjana Krizmanić

Što čitaju naši stari: Matanović, Tribuson i Gavran na vrhu domaće liste

Djelo naše cijenjene psihologinje najbolje predstavlja izabrani citat: „Prijateljstvo, kao jedan od iznimno vrijednih odnosa između ljudi, ni u kom slučaju ne bi se trebalo održavati kad je riječ o nekim neprimjerenim ponašanjima nekog od prijatelja ili kad je posrijedi pomanjkanje naklonosti ili strpljenja za osobu s kojom se družimo. Ljepota prijateljstva upravo je u tome da se uzajamno podržavamo, da nam je ugodno kad smo zajedno, da se nadopunjujemo i obogaćujemo svoj život tim druženjem, a ne da se podnosimo i vrebamo prilike da odapnemo koju „otrovnu strelicu“ prema svom prijatelju ili prijateljici. U prijateljstvu ne samo da ne treba ignorirati činjenice koje nam se ne sviđaju, već otvorenih očiju treba vidjeti sve što nam se sviđa, kao i sve ono što nam je zajedničko i što nas raduje. A kad nam se nešto ne sviđa, tada se ne trebamo obmanjivati da će proći samo od sebe, već o tome trebamo razgovarati s prijateljem. Ili se pak oprostiti od njega.“

7. Kako smo lomili noge, Miro Gavran

Jedan od prvih hrvatskih romana u kojem se tematizira i Domovinski rat, pokazuje da priča o obitelji, generacijskoj komunikaciji, ukratko o našim zavičajima i ljudima u njima, ima smisla samo ako govori o pojedinačnoj ljudskoj sudbini. Između naših i njihovih biografija, neovisno gdje smo napravili prve korake i osjetili snagu sudbinskog poljupca, ima nebrojeno sličnosti. Gavran je zasigurno pisac koji svojim čitateljima ide u zagrljaj, nježnim korakom, po putu na kojem nikada neće slomiti nogu, predstavlja svoje izdanje Mozaik knjiga.

8. Noć u Orient Expressu, Veronica Henry

Skupina putnika smješta se u sjedala legendarnog luksuznog vlaka i pije prve gutljaje šampanjca. Za njih će putovanje od Londona do Venecije biti mnogo više od običnog putovanja, bit će to putovanje života. Tajnovit zadatak, obećanje dano prijatelju na samrti, neočekivana prosidba, tajna koja seže daleko u prošlost… Dok vlak tutnji, nižu se otkrića, ispovijesti i predaje koje će svoje razrješenje naći u jednom od najromantičnijih okruženja na svijetu – u Veneciji.

9. I na početku i na kraju bijaše kava, Julijana Matanović

Nagrađivani je ovo naslov naše književnice koja je rado čitana među umirovljeničkom populacijom. Priča je to o priči uz kavu koja daje posebnu notu životu. Priča i kava generacijama su utkane u navike i tradiciju naših ljudi. Spojiti čin ispijanja kave, pozivanja na kavu, s pričama o istinskim životima, i ugraditi u sve to i tjeskobu vezanu uz vrijeme u kojem poziv na kavu najčešće predstavlja prazan govor i skrivenu namjeru, sve je to uspjela vjerno dočarati domaća autorica.

10. Jedi, moli, voli, Elizabeth Gilbert

Riječ je o poznatom romanu po kojem je snimljen popularni film istoga naziva. Elizabet Gilbert je u ranim tridesetima i ima sve što moderna Amerikanka može poželjeti – muža, dom, uspješnu karijeru – ali umjesto da bude sretna i ispunjena, ona je uplašena i zbunjena. Ovo je uzbudljiva, ali i prosvjetljujuća priča o ostavljanju sinonima za uspjeh iza sebe ne bi li pronašli istinsku sreću. Nakon razvoda i duboke depresije, Gilbertova je odlučila ispitati tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture; zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na otoku Bali.

 

Izabrali smo za vas: 10 knjiga za ljeto koje će zlatna generacija čitati s užitkom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap