Zbogom, marke: Iz Prekršajnog zakona se nakon 45 godina povlači već zaboravljena valuta

Milan Dalmacija
25. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Njemačke marke su preživjele u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, iako su formalno ukinute 1999. Uskoro će biti zamijenjene eurima.

Nakon 45 godina izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ukinute su kazne u njemačkim markama. | Foto: Screenshot: Youtube/notaphilist philipp

Vlada je u srijedu poslala paket od 65 zakona u saborsku proceduru, kako bi ih uskladila s uvođenjem eura. Među njima je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem su čak 45 godina novčane kazne bile izražene u – njemačkim markama.

Marke su ukinute 1999. te zamijenjene eurom, a u Hrvatskom su zakonodavstvu preživjele kunu, da bi ih u ropotarnicu povijesti, gdje su već odavno trebale biti, ponovno poslao euro. Zanimljivo je da su se kazne u markama plaćale tako da bi se prvo preračunavale u euro, a zatim u kune. Pri promjeni valute 1999. godine, jedan euro je vrijedio 1,95 maraka.

MUP je pri promjeni valute u kojoj se plaćaju kazne odlučio biti nešto blaži nego prije. Primjerice, prostitucija se ranije kažnjavala s 50 do 200 maraka, a sad je kazna od 20 do 100 eura. Ove promjene stupaju na snagu nakon izglasavanja u Hrvatskom saboru, što se očekuje u redovitom jesenskom sazivu, od 15. rujna nadalje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap