U Italiji odlučili koja je dobna granica starosti: “Osoba od 65 godina ne može se smatrati starom”

Josip Mihaljević
20. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Iako je granica “starosti” zapravo kod svake osobe drugačija, zbog niza generalizacija talijansko gerontološko društvo odredilo je granicu. Vijest će razveseliti mnoge tamošnje umirovljenike, ali gorka im je to utjeha. Naime, Italija je tek nedavno postala druga zemlja s najstarijim stanovništvom u zemlji, a sumnjamo da će im ova mjera pomoći…

italija

Foto: Talijanski mladić | Pixabay

U Italiji doista važi ona stara da su “godine samo broj”. Naime, njihov Nacionalni kongres gerontološkog i gerijatričkog društva u Rimu vijećao je o određivanju nakon koje godine se netko može nazvati “starim”, piše euronews.com.

Odlučili su se na brojku od 75 godina, ali za nju su našli znanstveno opravdanje.

“Današnji 65-godišnjak ima fizičke i kognitivne kapacitete 45-godišnjaka koji je živio prije 30 godina. S druge strane, današnji 75-godišnjak funkcionira kao 55-godišnjak u 1980-im godinama” ispričao je Niccolo Marchionni, profesor gerontologije na Sveučilištu u Firenci.

Talijani su nedavno postali država s najstarijim stanovništvom u Europi, ali ne staju na tome. Osim toga što najdulje žive, najdulje zdravo žive.

Prema istraživanjima koja su navedena na kongresu, devet od deset talijanskih starijih ljudi su dobroga zdravlja, svaki treći redovito vježba, a čak osamdeset posto tvrdi da su zadovoljni svojim životima. U samo sto godina, prosječni očekivani život u Italiji je porastao za 20 godina.

“Velik dio populacije između 60 i 75 godina je u odličnoj formi, a bolesti karakteristične za tu dob ih pogađaju kasnije, u 80-im godinama”, rekao je Marchionni.

Prema službenim podatcima, prosječna žena će u Italiji živjeti 85 godina, a prosječni mukarac između 82 i 83. Europski standard je 79 godina, a dobro pogađate, hrvatski standard je ispod Europskog za jednu godinu.

“Realnost je jasna i na svima je da to prihvate – osoba koja ima 65 godina ne može se više percipirati starom, kao što smo to radili prije tridesetak godina”, zaključio je Marchionni.

U Italiji odlučili koja je dobna granica starosti: “Osoba od 65 godina ne može se smatrati starom”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap