Istraživanje: Stariji pristaju na rast cijena ako će to usporiti klimatske promjene

Josip Mihaljević
3. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Većina 50+ Britanaca smatra kako njihova vlada mora učiniti više po pitanju rješavanja klimatske krize, čak i ako to dovede do viših cijena. Inače, kod teme klimatskih promjena, dugo se spekuliralo da postoji generacijska podjela po pitanju s pretpostavkom da je starijima ta tema manje bitna.

klimatske promjene

Foto: Unsplash

Većina Britanaca starijih od 50 godina smatra da britanska vlada mora više učiniti po pitanju klimatskih promjena, čak i ako njihove aktivnosti dovedu do većih cijena, pokazuje istraživanje vodeće britanske udruženja starijih od 50 Rest Less. Kako piše theguardian.com, istraživanje je provedeno nad više od 500 starijih Britanaca od kojih dvije trećine od tamošnjih ministara zahtijeva brže djelovanje po pitanju zaštite okoliša.

Autor istraživanja Stuart Lewis komentirao je kako rezultati pokazuju da većina građana srednje do starije dobi ima osjećaj odgovornosti prema zdravlju planeta i da aktivno uvažavaju svoju ulogu u tomu.

Inače, dulje se vremena spekuliralo da po pitanju klimatskih promjena  postoji generacijska podjela, s pretpostavkom da je mlađim generacijama zdravlje planeta važnije nego starijima. No, rezultati ovog istraživanja tomu ne idu u prilog. Stariji su tako rekli da u posljednje vrijeme kupuju manje odjeće, rjeđe voze automobile i iz prehrane polako izbacuju meso i mliječne proizvode, a pola ih je kazalo da su štedljiviji s potrošnjom energije u kućanstvu.

“Većinu sredovječnih koje smo anketirali kazala nam je da aktivno mijenja svoje životne navike, od recikliranja do manjeg konzumiranja. Rjeđe putuju, neki se čak i odriču automobila u korist javnog prijevoza”, kazao je Stuart Lewis.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap