Iskaznice za osobe s invaliditetom: Donosimo sve detalje iz novog Zakona o povlasticama u prometu

Ana Kanazir
21. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Od 15. studenoga je na snagu stupio Zakon o povlasticama u prometu kojim se, između ostaloga, definiraju povlastice koje imaju osobe s invaliditetom. Ove povlastice su određene Nacionaolnom i Europskom iskaznicom, ali i Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom. Otkrivamo tko je nadležan za izdavanje istih, ali i kako kazna za osobu koja je koristi neovlašteno može iznositi 1.000 eura.

osoba u invalidskim kolicima u mračnoj prostoriji

Osoba u invalidskim kolicima | Foto: Pexels, alexandre saraiva carniato

Zakon o povlasticama u prometu je stupio na snagu prošlog tjedna, a njime su uvedene posebne iskaznice za osobe s invaliditetom, poput Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Uz to se govori i o Nacionalnim i Europskim iskaznicama za osobe s invaliditetom.

Osoba u invalidskim kolicima drži ruku na kotaču
Novost za osobe s invaliditetom: Uvode se posebne iskaznice i parkirališna karta

Europska i nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom

Zakon o povlasticama u prometu je sa sobom donio i neke novitete. Tako se uvodi Nacionalna i Europska iskaznica, ali i Europska parkirališna karta, o čemu smo pisali ovdje. U Zakonu je tako navedeno da obrasce Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, kao i Europske parkirališne karte, ali i uvjete za stjecanje isprava, sadržaj i način vođenja potrebnih evidencija te način uporabe isprava, ostvarenja i korištenja prava i obilježavanja parkirališnog mjesta propisuje Ministar prometa određenim pravilnikom.

Europska iskaznica za osobe s invaliditetom tj. European Disability Card izdaje se nositeljima Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom. Osobe koje svoj status invaliditeta dokazuju Europskom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju prava ili koriste komercijalne popuste na usluge u području turizma, kulture, sporta, zabave i drugim područjima koja priznaju pogodnosti osobama na temelju stečenog statusa invaliditeta i određenih definiranih tjelesnih oštećenja, piše u Zakonu o povlasticama u prometu.

Osobe s invaliditetom jednako tako imaju pravo na povlasticu u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pravo na korištenje parkirališta obilježenih znakom pristupačnosti te oslobađanje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine. Ipak, pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine ostvaruje se samo za prijevoz autocestom i objektom s naplatom koji se obavlja kao prijevoz za osobne potrebe osobe s invaliditetom. Pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine ostvaruje osoba s invaliditetom ako se nalazi u osobnom automobilu.

Znak pristupačnosti: Objašnjavamo čemu služi, na koji način i tko ga smije koristiti

Što je Europska parkirališna karta?

Osobe s invaliditetom će sada imati Europsku parkirališnu kartu koju izdaje po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d. o. o. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom je javna isprava koja omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je za tu svrhu posebno obilježeno, a označava se znakom pristupačnosti, kako je navedeno u Zakonu o povlasticama u prometu.

Pravila korištenja parkirališnih mjesta koja su obilježena znakom pristupačnosti, kao i korištenje ostalih parkirališnih mjesta od strane osoba s invaliditetom uređuju jedinice lokalne samouprave na svom području. Više o znaku pristupačnosti možete pročitati i ovdje.

Tko ima pravo na Europsku parkirališnu kartu?

Pravo na izdavanje Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom imaju fizičke osobe i udruge koje ispunjavaju propisane kriterije iz ovoga Zakona. Točnije, pravo na Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom imaju osobe s invaliditetom s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja odnosno osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 posto ili više, odnosno vozila udruga osoba s invaliditetom ostvaruju pravo na izdavanje Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja svoju Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom ustupi drugoj osobi na korištenje te se može oduzimanjem Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom privremeno onemogućiti korištenje iste u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine. S istim iznosom će se kazniti i osoba koja neovlašteno koristi Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Do kada vrijede stare iskaznice?

Dobro je znati i kako vaše dosadašnje iskaznice i dalje vrijede i to najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

– Potvrde/smart kartice koje je do stupanja na snagu tog Zakona izdalo društvo Hrvatske autoceste d. o. o. prema odredbama Zakona o cestama važe do izdavanja Nacionalnih iskaznica za osobe s invaliditetom, a najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona. Parkirališne karte koje su do stupanja na snagu Zakona izdane na temelju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, također važe šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, navodi se u Zakonu o povlasticama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap