Kriza u Agrokoru nije ugrozila mirovine, u fondovima tri milijarde kuna više

Jasmina Grgurić Zanze
6. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Unatoč gubicima na Ledu, mirovinski fondovi ostvarili su dobre prihode u prošloj godini koju je gospodarski obilježila kriza u koncernu Agrokor, a sve do sada građanima su uprihodovali čak 25 milijardi kuna. Usprkos zloslutnim prognozama, izgleda da mirovinci mogu odahnuti. Barem za sada.

Za Ledo su vezani AZ i Raiffeisen OMF, ali unatoč tomu su u plusu (foto: Pixabay)

Posljednjeg dana trgovanja u 2017. prosječni prinos potportfelja B, u kojem štedi više od 90 posto budućih umirovljenika, bio je 3,2 posto, piše Večernji list. Iako se podaci o prihodima obveznih mirovinskih fondova za prošlu godinu još uvijek čekaju, oni za studeni pokazuju rast u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Tako je u fondovima krajem studenog 2017. bilo 91,55 milijardi kuna, od čega su građani kroz doprinose uplatili 66,51 milijardu kuna. Zarada je stoga iznosila 25, a godinu dana ranije 21,9 milijardu kuna pa su tako mirovinski fondovi u plus za više od tri milijarde kuna.

Uz Ledo su i dalje vezana dva obvezna mirovinska fonda, AZ s još oko 32 tisuće dionica Leda i Raiffeisen sa znatno manjih 18 tisuća dionica zbog čega su imali znatno manje gubitke na Ledu od AZ-a pa su im i prinosi veći, iako je pozitivne prinose ostvario i AZ. Inače, dionice tvrtki u sastavu Agrokora bezvrijedne su što se moglo iščitati iz njihova pada, posebice onom krajem godine kada su u jednom danu pale za više od 89 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap