Ako imate ovu karticu, zeleno svjetlo za Vas traje duže – kako se Hong Kong brine o svojim umirovljenicima

Jelena Ratko
29. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Jednostavnim prislonom Octopus kartice, starijim građanima Hong Konga, kao i osobama s invaliditetom, sada je omogućeno dodatno vrijeme za prelazak preko ceste. U četvrtak, 25. siječnja The Transport Department u Hong Kongu postavio je najnoviji pametni uređaj pokraj pješačkog prijalaza u North Pointu, kvartu u istočnom dijelu grada. Uređaj je pričvršćen na prometne stupove semafora uz obilježene pješačke prijelaze.

Foto: pixabay.com

Točan izračun za rezultat bi trebao imati manje prometnih nesreća

Prislanjanjem takozvane Octopus kartice za starije (ili prilagođene Octopus kartice za osobe s invaliditetom), pješaku se omogućuju dodatne sekunde za prelazak ceste. Zeleno svjetlo će na spomenutoj „zebri“ u North Pointu tako, umjesto uobičajenih 12 sekundi, trajati 16 za osobe koje prislone karticu na stup semafora.

„Starija populacija Hong Konga raste. Predstavili smo ovaj pametni uređaj kako bismo vidjeli kako je tehnologijom moguće pomoći starijim osobama da sigurno prijeđu cestu“, izjavio je inžinjer Wong Chi-hung, predstavnik Transport Departmenta. Uređaji će na probni rok od šest mjeseci biti postavljeni na ukupno devet lokacija po gradu, a broj dodatnih sekundi ovisit će o širini ceste i uobičajenom prometu u tom dijelu grada. Lokacije na koje će se postavljati u blizini su mjesta koja starije osobe često posjećuju, kao što su domovi za starije, centri za rehabilitaciju i stare stambene jedinice.

Produljenje zelenog svjetla trebalo bi starijoj osobi, čija je prosječna brzina hoda 0,9 metara po sekundi, omogućiti dovoljno vremena da prijeđe još jednu prometnu traku. Dodano vrijeme varirat će između tri i četiri sekunde, što je trećina uobičajenog vremena prijelaza pješačkim prijelazom.

Foto: pixabay.com

Dolazi “srebrni tsunami”, a u nesrećama najčešće staradavaju starije osobe

Kako prenosi TODAYonline, ovaj je „pokus“ prvi takve vrste, a dio je nastojanja gradske vlasti da se što bolje nosi s dolaskom takozvanog „srebrnog tsunamija“. Naime, radi se o porastu dijela populacije starije od 65 godina, za koju se predviđa da će se do 2034. godine povećati za 120 posto – tada će, po sadašnjim procjenama, broj starijih od 65 u Hong Kongu iznositi 23 milijuna. To je trećina gradske populacije, zbog čega naziv „srebrni tsunami“. Vladini podaci ukazuju na porast populacije starije od 65 za 15 posto u posljednjem desetljeću. U 2016. godini, prometne nesreće u kojima su stradali stariji pješaci zauzimale su 55 posto od ukupne brojke nesreća u kojima su poginuli pješaci.

Postavljanje novog pametnog uređaja stoji oko 500,000 hongkonških dolara, što je oko 64 000 onih američkih.

U Singapuru postoji sličan sustav koji je u upotrebi od 2009. godine. Od tada su tamo uređaji postavljeni na oko 500 pješačkih prijelaza, a prema dostupnim podacima nadležne institucije Land Transport Authority, aktiviraju se do 50 puta dnevno. Dok su neki stariji stanovnici zadovoljni uređajima, drugi tvrde kako im je i dalje onemogućeno prijeći cestu u zadanom vremenu. Primjerice, 75-godišnja gospođa Cheung izjavila je kako u jednoj ruci mora držati štap za hodanje, a drugu ne može micati jer je pretrpila moždani udar. „Kako da dođem do kartice? Mogu, isto tako, odmah početi prelaziti cestu“, rekla je za South China Morning Post.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap