Imate ježa u vrtu? Nemojte ga potjerati, korisniji je nego što mislite

Matej Markovinović
1. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Ako je jež došao u vaš vrt, nemojte ga potjerati. Ovaj mali, simpatični bodljikavac može igrati ključnu ulogu u očuvanju ekosustava vašeg vrta. Ježevi se hrane štetočinama, a njihov izmet može služiti kao prirodno gnojivo.

Foto: Unsplash

Iako mogu napraviti nered, ježevi su zapravo odlične životinje za imati u vašem vrtu. Ova simpatična stvorenja s bodljama mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju ekosustava i održavanju ravnoteže u vašem vrtu. U nastavku donosimo četiri razloga zašto su dobri za vrt.

1. Kontrola štetočina

Ježevi su prirodni predatori mnogih štetočina koje se često gnijezde u vrtu. Kada su budni, ježevi love puževe, bube, gliste i druge sitne štetočine koje mogu oštetiti vaše biljke. Ova prirodna kontrola štetočina pomaže očuvati zdravlje vaših usjeva bez potrebe za kemikalijama.

2. Aeracija tla

Ježevi igraju ključnu ulogu u procesu aeracije tla. Kopajući male rupe dok traže hranu, pomažu prozračivanju i miješanju tla. To rezultira boljom razmjenom zraka i vode u tlu, što poboljšava rast biljaka i njihovu sposobnost apsorbiranja hranjivih tvari.

Umirovljenica Ana prodaje na tržnici Dolac
Prodavačica Ana (65): 'Da nemam vrt, možda bih prala stepenice jer ne bih mogla preživjeti od svoje penzije'

3. Prirodno gnojivo

Ježevi također pomažu u prirodnom gnojenju vašeg vrta. Njihov izmet bogat je hranjivim tvarima i poboljšava kvalitetu tla, što na koncu čini i vaše biljke zdravijima.

4. Ekološka ravnoteža

Kao što smo već napomenuli, ježevi se hrane štetočinama čime sprječavaju njihovo prekomjerno razmnožavanje. Također, oni su sami plijen za mnoge grabljivice. Stoga, iz neke šire perspektive, jež u vrtu održava i ekološku ravnotežu te kruženje prirodnog hranidbenog lanca.

Iz tih razloga može se reći da su ježevi nezamjenjivi partneri u održavanju zdravog i ekološki održivog vrta. Ako imate ježa, preporučuje se da im svakako ostavite vode, a iako si hranu sami love, možete im malo pomoći dajući im crve za ribolov, gliste, sušeno voće ili pak hranu za mačke i pse.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap