Imaju li umirovljenici s hrvatskom adresom i mirovinom pravo na dodatak ako borave vani?

Jasmina Grgurić
18. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Čitateljica Sandra M. pitala nas je imaju li umirovljenici s prebivalištem u Hrvatskoj i hrvatskom mirovinom pravo na covid dodatak ukoliko im je boravište u inozemstvu. Iako bi se na prvu činilo da je odgovor potvrdan, stvari nisu tako jednostavne, što potvrđuje i odgovor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Na isplatu kriznog dodatka imaju umirovljenici s prebivalištem u Hrvatskoj i hrvatskom mirovinom. Uz nju mogu primati i inozemnu mirovinu, ali kako smo već pisali, ukoliko im mirovinska primanja dolaze isključivo izvana, iako žive ovdje, ostaju bez novčane pomoći. No, što je s onima koji imaju i hrvatsko prebivalište i hrvatsku mirovinu, a borave vani?

Boravi u Austriji sa samo 680 kuna hrvatske mirovine

“Imaju li umirovljenici koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a boravište u Austriji i ne primaju u Austriji nikakvu mirovinu ni ikakav dodatak i uz to su nezaposleni, a u Hrvatskoj primaju mirovinu u iznosu od 680 kuna, pravo na isplatu covid dodatka za umirovljenike? Treba li se podnosit kakav zahtjev?” – pitala nas je čitateljica Sandra M.

Ona nije jedina koja nam se obratila s ovom dilemom, jer su mnogi shvatili da im u istoj situaciji dodatak nije isplaćen. Naime, umirovljenici s hrvatskom mirovinom dodatak su već dobili, dok oni koji primaju i inozemnu, moraju predati zahtjev do kraja lipnja, a pomoć će im na račun “sjesti” tek u srpnju.

“Ne znam zašto nisam dobio mirovinski dodatak kao hrvatski umirovljenik. Da li zato što trenutno živim u BiH?” – pita i gospodin Sead P.

Prema odluci Vlade, isplata jednokratnog novčanog primanja pripada korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Iz odluke bi se, dakle, moglo zaključiti da se to odnosi i na umirovljenike koji privremeno borave u inozemstvu gdje imaju prijavljeno boravište, dok im prebivalište ostaje u Hrvatskoj.

Za Vladu ste jednaki kao i građani koji su trajno iselili

Ipak, to nije tako, a razlog leži u pravnom tumačenju Zakona o prebivalištu, a koje je u ovom slučaju poprilično fleksibilno. Naime, osobe koje izvan Hrvatske borave dulje od godinu dana nisu dužne odjaviti prebivalište, ali dužne su prijaviti privremeni odlazak. Za našu Vladu, oni, iako formalno i dalje imaju prebivalište, što i jest postavljeni uvjet za isplatu dodatka, ne žive u Hrvatskoj pa samim time na njega pravo nemaju.

Mirovinsko potvrdilo: Nema kriznog dodatka za umirovljenike s inozemnom mirovinom

“Uvjet prebivališta u Hrvatskoj iz odluke Vlade odnosi se na korisnike koji žive u Hrvatskoj. Odluka se ne odnosi na korisnike koji borave izvan Hrvatske dulje od godinu dana i dužni su prijaviti privremeni odlazak.

Što se tiče konkretnog upita u vezi osobe koja ima prijavljen boravak u Austriji, a prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, ako se radi o osobi koja je trajno nastanjena u Austriji ili privremeno boravi izvan Hrvatske dulje od godinu dana, premda ima prijavljeno prebivalište, stvarno ne živi u RH, te joj stoga ne pripada pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja” – pojasnili su nam precizno iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Dakle, ako ste umirovljenik, imate hrvatsku mirovinu i adresu, ali boravite dulje od godinu dana u inozemstvu, pravo na dodatak nemate. Jer, za Vladu ste jednaki kao i oni koji su trajno preselili izvan granica Lijepe naše.

Imaju li umirovljenici s hrvatskom adresom i mirovinom pravo na dodatak ako borave vani?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap