HZZO u radni odnos primio umirovljenu liječnicu koja je osuđena za primanje mita

Ana Kanazir
8. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljena liječnica obiteljske medicine iz Splita, 67-godišnja Milka Paradžik osuđena je u srpnju ove godine na godinu dana zatvora zbog primanja mita. Naime, u periodu od 2009. do 2012. godine je prepisivala osiguranicima obveznog zdravstvenog osiguranja recepte za lijekove s liste HZZO-a iz ponude Farmal d.d., a za to je od navedenog farmaceuta dobivala novčanu nagradu na štetu HZZO-a.

Ilustracija: Rawpixel

Osuđena je 13. srpnja ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu. Osuđena je na godinu dana zatvora, ali je umjesto toga dobila uvjetnu kaznu, a morat će platiti i kaznu od 35.400 kuna. Prije toga je USKOK protiv nje podigao optužnicu 2013. godine u sklopu afere Hipokrat, ali je bez obzira na sve, doktorica vraćena iz mirovine u radni odnos i to u HZZO, koji, kako tvrde, nisu znali da je u sudskom procesu.

Sisačka liječnica otkrila zašto tvrdi da nam je zdravstvo 'za k': 'Zovu me nadređeni...'

Afera Hipokrat

U 2013. godini je Paradžik optužena u sklopu afere Hipokrat jer je prepisivala lijekove farmaceutske tvrtke Farmal svojim pacijentima, a nekada je prepisivala i lijekove kojima je istjecao rok pa su umjesto u smeću, završili kao trošak HZZO-a. Osim spomenute liječnice, za iste radnje je bilo optuženo još 364 osoba.

Uplate su se primale na žiro račun, a kako piše u presudi Županijskog suda u Zagrebu, primila je nagradu u vrijednosti od najmanje 26.336,37 kuna te je zbog toga optužena za primanje mita.

Zaposlena u HZZO-u

S obzirom na sporo sudstvo, Paradžik je odlučila nastaviti normalno živjeti, pa se prošle godine zaposlila kao kontrolor HZZO-a za medicinske poslove, a za to prima plaću u iznosu od 11.800 kuna. Osim toga, ova je liječnica u radni odnos primljena nakon što je vraćena iz mirovine i nakon što je trajao sudski proces.

Index je kontaktirao HZZO koji su rekli kako nisu znali za sudski proces liječnice kada su je primili u radni odnos.

– Milka Paradžik tijekom radnog odnosa u HZZO-u obavlja poslove sukladno pravilima struke te u okviru obavljanja poslova radnog mjesta njezin rad se ocjenjuje savjesnim i primjerenim”, ističu u HZZO-u. Na izravan upit o presudi kažu nam kako je to – neugodna informacija, izjavili su iz HZZO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap