HZMO objavio datum isplate nacionalne naknade za starije: U mjesec dana samo 250 novih korisnika

Josip Mihaljević
14. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kako će se nacionalna naknada za starije isplatiti u ponedjeljak 17. svibnja. Broj novih korisnika u odnosu na mjesec dana ranije je tek 250.

Foto: Pixabay

HZMO je objavio kako će se nacionalna naknada za starije osobe za mjesec travanj isplatiti 17. svibnja 2021. godine.

U četvrtoj isplati nacionalnu naknadu za starije dobit će 4842 korisnika, točno 250 više nego prije mjesec dana. Za isplatu je osigurano 3,8 milijuna kuna iz državnog proračuna. 

Nisu to baš sjajne brojke jer je nacionalna naknada za starije, prema najavi Vlade, do kraja godine trebala obuhvatiti gotovo 20 tisuća korisnika, a vidljivo je da je broj novih korisnika poprilično usporio. Kako ističu umirovljeničke udruge, velika je prepreka što korisnici moraju imati otvoren račun u poslovnim bankama, a radi se o ljudima koji žive u teškom siromaštvu i takav račun možda nikada nisu ni imali. Samo zbog toga neki od njih ne mogu ostvariti pravo na ovu pomoć kojoj je cilj zaštititi najsiromašnije u društvu. Iz tog razloga umirovljeničke udruge traže da se omogući isplata putem pošte.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanjem prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovog kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi iznos od 800 kuna
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na  zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Iz HZMO-a napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to  osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

 

HZMO objavio datum isplate nacionalne naknade za starije: U mjesec dana samo 250 novih korisnika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap