Humanitarna akcija ‘Za noniće’: Mladi iz Pule godinama pomažu umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja

Luka Kalac
21. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Iz godine u godinu sve su potrebnije humanitarne akcije poput one ‘Za noniće’ mladih iz Pule. Riječ je o prikupljanju pomoći za puljske umirovljenike slabijeg imovinskog stanja koje traje već deset godina. Iako je odaziv varirao kroz godine, nijedan od umirovljenika nije proveo božićne blagdane praznih ruku zahvaljujući ovim dobrim ljudima. Ako želite dati svoj doprinos ovoj akciji, možete to učiniti uplatom na račun, rekli su nam volonteri ove akcije.

Dijete s paketima koje će biti podijeljeni potrebitim umirovljenicima u Puli u sklopu humanitarne akcije 'Za noniće'

Humanitarna akcija ‘Za noniće’ | Foto: Facebook Humanitarna akcija ‘Za noniće’

Već jubilarnu, desetu godinu zaredom u Puli živi hvalevrijedna humanitarna akcija ‘Za noniće’. Za one koji nisu čuli za ovu akciju, riječ je o predblagdanskom prikupljanju pomoći najpotrebitijim puljskim umirovljenicima. Baš kao i svih dosadašnjih godina, osobama treće životne dobi nezavidnog financijskog stanja s puljskom adresom dostavit će se paketi u kojima će biti hrana i higijenske potrepštine.

Odaziv varira, ali nijedan nonić nije ostao bez paketa

Kako su nam volonteri iz humanitarne akcije ‘Za noniće’ otkrili, odaziv građana je varirao kroz godine, ali srećom, gotovo uvijek uspiju napraviti pakete za sve ljude koji im se nalaze na popisu.

– Nekih godina je odaziv bio velik pa bismo umjesto jednog paketa, ljudima ostavili po dva ili čak tri paketa, a to je onda nekome istinska pomoć jer ta količina hrane potraje duže vrijeme. Neki od građana Pule dolaze na svaku akciju već 10 godina i bez njih bi bilo teško popuniti pakete. Odaziv također ovisi i o tome kako te godine lokalni pulski mediji poprate akciju, poručili su volonteri humanitarne akcije ‘Za noniće’.

Dodali su kako je većinu godina cilj da paketi budu što veći i što raznovrsniji. Onih godina kada nema dovoljno potrepština da napune sve pakete, u posljednji trenutak šalju apele za pomoć na svojoj Facebook stranici.

Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir
Studenti medicine i glume darivali korisnike jednog Doma za starije u sklopu humanitarne akcije

Nekih od nonića više nema, ali je potrebitih građana i dalje puno

Inače, popis uvijek sadržava između 20 i 30 imena, no kroz godine se mijenjao jer, prema njihovim riječima, nekih od nonića više nema. Volonteri dobiju nova imena potrebitih od građana koji im dojave za nekoga iz susjedstva kome je potrebna pomoć.

Ove godine su popis popunili uz pomoć njihovog vjeroučitelja iz gimnazijskih dana za kojeg znaju da poznaje mnoge ljude kojima je pomoć prijeko potrebna.

– Akciju smo započeli nakon završetka srednje škole kada bi se svi za praznike okupili u Puli. Znali smo da su najugroženiji djeca i stariji ljudi pa da će se građani rado odazvati na takvu vrstu akcije. Odluka je pala na ‘noniće’ jer nismo čuli za lokalne akcije koje su namijenjene za ljude starije životne dobi, otkrili su nam volonteri akcije ‘Za noniće’.

Evo kako nonićima mogu pomoći oni koji nisu u Puli

Oni koji nisu u Puli ili ne mogu tog dana doći na akciju i dalje mogu pomoći uplatom novca na račun Akademije zdravog življenja (HR6423600001102667961). Volonteri su objasnili kako s tim sredstvima odu u supermarket gdje kupe sve ono što nedostaje u paketima, a najčešće su to higijenske potrepštine, konzerve i meso. Za one koji živie u Puli ili okolici, svoj paket mogu donijeti 22. prosinca od 15 do 19 sati u urede tvrtke ATI u centru Pule u Zadarskoj ulici 15.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap