HSU poručio: ‘Umirovljenici ne smiju prositi za svoje zdravlje’

Ana Kanazir
16. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika održala je još jednu konferenciju za novinare na kojoj su pričali o više tema. Tako su se, između ostaloga, dotaknuli i teme zdravlja. Poručili su kako bi kvaliteta zdravstvene skrbi i prevencija trebali biti prioritet svih prioriteta, ali i kako umirovljenici ne smiju prositi za svoje zdravlje. Istaknuli su i nedostatke poput prevelike administracije ili pak neulaganja u preventivnu, a pitali su se i kakav zrak točno udišemo, ali i jesu li građani Zagreba sigurni s obzirom na oštećene objekte.

HSU natpis na papiru pored mikrofona

HSU |Foto: Mirovina.hr

Zdravstvo i zdravstvena skrb je važna za sve građane, a posebno za umirovljenike. Iz HSU-a tako poručuju da umirovljenici ne smiju biti na velikim listama čekanja, ali i da se trebaju riješiti problemi poput prevelike administracije. Dotaknuli su se i tema zagađenja zraka i problema oštećenih zgrada.

HSU natpis na papiru pored mikrofona
Iz HSU-a o životu umirovljenika: 'Od mirovine starije osobe prvo plate režije i lijekove, a za hranu što ostane'

Previše administracije, nedostatak radne snage,…

S obzirom na strukturu stanovnika i dobnu granicu, kvalitetna zdravstvena skrb i prevencija moraju biti prioritet svih prioriteta, poručili su iz HSU-a.

– Umirovljenici ne smiju prositi za svoje zdravlje i biti na kilometarskim listama čekanja te nam uzor trebaju biti najbolje Europske prakse. Naročito se to očekuje u Hrvatskoj metropoli, rekli su iz HSU-a.

Dodali su kako su glavni nedostaci neulaganje u preventivu i beneficije koja ona donosi, bujanje administracije i nedostatak radne snage što, kako kažu, potencira nedovoljnu posvećenost pacijentima i slanje na nekad nepotrebne specijalističke preglede. Nedostatak radne snage u zdravstvu je povezan i s umirovljenicima jer se nerijetko iz mirovine vraćaju starije osobe kako bi spasile zdravstveni sustav i smanjile liste čekanja, o čemu smo pisali i ovdje.

Ipak, kako ne bi sve bilo samo negativno, istaknuli su i kako postoje dobre strane zdravstva pa sve više pacijenata dolazi iz Slovenije i drugih država.

‘Očekujemo da vlas hitno poduzme korake’

Otkrili su i kako očekuju od nadležne vlasti da zaštiti zdravlje pacijenata grada Zagreba.

– Od naših smo sugrađana informirani i kako je česta praksa da se pacijente, naročito starije životne dobi, nakon duljeg čekanja u redu, izvješćuje kako informacijski sustav ne radi ili su neispravni dijagnostički uređaji!? Stoga očekujemo od nadležne vlasti da se hitno poduzmu odgovarajući koraci u cilju zaštite zdravlja pacijenata grada Zagreba.

Osim zdravstva, na konferenciji se pričalo i o otpadu u Zagrebu, odnosno pitaju se kakav zrak udišemo, pogotovo kakav zrak udišu astmatičari i plućni bolesnici. Upitali su se i što je s obnovom objekata koji su stradali u olujnom nevremenu 2023. godine. Kao primjer su naveli stražarnicu u Zagrebu, na Remetinečkoj cesti 1, kod pješačkog mosta preko Save pored koje prolazi puno ljudi svaki dan, a pitaju se hoće li se postaviti potrebna zaštita kako netko ne bi nastradao.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap