HSU će u Križevcima ugostiti europske umirovljenike, pomaže im i Biljana Borzan

Josip Mihaljević
23. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika planira ove godine u lipnju u Hrvatskoj organizirati Europski kongres umirovljeničkih stranaka. Kao destinaciju izabrali su Križevce, a u svemu im pomaže i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

gabricevic veselko

Foto: Veselko Gabričević | hsu.hr

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ove će godine u Križevcima organizirati Europski kongres umirovljeničkih stranaka. Cilj je, kako nam je ranije kazao šef HSU-a Veselko Gabričević, okupiti što veći broj predstavnika europskih umirovljeničkih stranaka na jednom mjestu, razmijeniti iskustva i donijeti zaključke o najvećim problemima umirovljenika u Europi. Također, umirovljeničke stranke u nekim državama kotiraju puno jače nego što u Hrvatskoj kotira jedina parlamentarna umirovljenička stranka HSU pa će i na tom polju doći do razmjene informacija i iskustava.

Dolaze umirovljenici iz Izraela, Švedske, Portugala…

U svakom slučaju, HSU je danas objavio kako su jučerašnji dan proveli u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sastali su se sa županom Darkom Korenom, biskupom Milanom Stipićem i predsjednikom uprave firme Radnik Mirkom Habijanecom.

veselko gabričević
HSU organizira Kongres europskih umirovljeničkih stranaka: "Cilj je razmijeniti iskustva"

“Razlog je bila organizacija Kongresa Europskih umirovljeničkih stranaka koji će se održati prvog vikenda u lipnju u hotelu Kalnik Križevci. Tim je povodom održan radni sastanak sa županom Darkom Korenom i njegovim suradnicima u Koprivnici te predstavnicima gradske vlasti u Križevcima”, poručuju iz HSU-a.

Inače, HSU kaže kako su do sada dobili povratne informacije od umirovljeničkih stranaka iz Izraela, Portugala, Švedske, Ukrajine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, u svemu im pomaže SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan:

“U Europskom parlamentu promotor kongresa je zastupnica Biljana Borzan koja će biti i jedan od predavača na kongresu, a pokrovitelj je firma Radnik d.d. iz Križevaca”, poručuju iz HSU-a.

Hrvatska već jednom bila organizator sličnog događaja, ali ideja je zamrla

Veselko Gabričević zahvalio se na gostoprimstvu i poručio kako će Križevci zasigurno biti odličan domaćin gostima. Zanimljivo, Gabričević nam je početkom mjeseca kazao kako je po njegovom saznanju ovo prvi umirovljenički kongres na europskoj razini, ali to nije točno.

Sličnu stvar mogli smo gledati tijekom svibnja 2015. godine, kada je Stranka umirovljenika na čelu s Lazarom Grujićem održala osnivačku skupštinu Europskog udruženja umirovljeničkih stranaka. Sastanak su imali u Samoboru, a došli su predstavnici umirovljenika iz Ukrajine, BiH i Crne Gore, dok su potporu dale stranke iz Švedske, Italije, Slovenije, Nizozemske te Luksemburga.

Čini se da se nakon osnivačke skupštine po pitanju zajedničkog europskog rada nije izrodila baš nikakva suradnja pa HSU ponovno pokreće inicijativu SU-a.

HSU će u Križevcima ugostiti europske umirovljenike, pomaže im i Biljana Borzan
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap