Hrvatsko aktuarsko društvo organizira zanimljivu konferenciju o mirovinama

Josip Mihaljević
12. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

U organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva, a pod nazivom “Znanjem kroz promjene” 13. i 14. lipnja 2019. u hotelu The Westin Zagreb održat će se Hrvatska aktuarska konferencija pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Glavna tema ovogodišnje Konferencije bit će vrlo aktualno mirovinsko osiguranje.

aktuari

Foto: Pixabay

Partneri Konferencije su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski ured za osiguranje, a na Konferenciji će sudjelovati uvaženi domaći i strani predavači iz akademske zajednice te osigurateljni stručnjaci.

Hrvatsko aktuarsko društvo je redovni član Međunarodnog aktuarskog udruženja (International Actuarial Association) i Europskog aktuarskog udruženja (Actuarial Association of Europe) te trenutno broji 116 redovnih, 37 pridruženih i 2 počasna člana.

Aktuari su stručnjaci koji se bave problemima financijske neizvjesnosti i rizika, pri čemu posao aktuara uključuje analizu podataka iz prošlosti, procjenu postojećih rizika i razvoj modela za projekciju budućih događaja. Najviše aktuara zaposleno je u djelatnosti osiguranja i mirovinskog osiguranja te državnim tijelima nadležnim za nadzor financijskih usluga. Međutim, aktuarske tehnike i znanja koriste se i u drugim područjima, primjerice aktuarska analiza demografskih i gospodarskih kretanja nužna je kod dugoročnog planiranja državnih izdataka za troškove obrazovanja, mirovina, zdravstva, transporta i drugih usluga.

HAD je tijekom svih godina svog djelovanja kontinuirano promicao značaj aktuarske znanosti i struke, kao i uloge osiguranja općenito u suvremenom društvu, što su glavni ciljevi i ove Konferencije. Aktuarska struka postaje sve važnija ne samo u osiguranjima, nego i u bankama, investicijskim fondovima te svugdje gdje su potrebne projekcije budućih financijskih događaja i rizika temeljene na matematičkoj vjerojatnosti i statistici. Osobito je aktuarska struka dobila na važnosti nakon recentne financijske krize te podizanja svijesti o financijskim rizicima i potrebi za zaštitom potrošača.

Sutra se tako održava zanimljivo predavanje pridruženog člana HAD-a Damira Bakića pod nazivom “Osvrt na refermu hrvatskog mirovinskog sustava”, nakon kojeg će uslijediti i zanimljiva panel rasprava na temu mirovinskog osiguranja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap