Hrvatski umirovljenici hranu plaćaju više od Britanaca i Španjolaca: Evo kolike su njihove mirovine

Josip Mihaljević
7. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Prema novim podacima Ujedinjenih naroda, cijene hrane u svijetu porasle su u travnju na najvišu razinu od 2014. godine. Njihov izračun pokazuje da hrvatski građani hranu plaćaju više nego Britanci i Španjolci, iako je u tim zemljama životni standard puno veći.

hrana

Foto: Unsplash

Novi podaci Ujedinjenih naroda otkrivaju kako su cijene hrane u svijetu u travnju porasle na najvišu razinu od 2014. godine, piše dnevnik.hr. Najveći rast bilježi se kod šećera, mesa i žitarica, no zanimljiviji je podatak da Hrvati hranu plaćaju više nego Britanci i Španjolci iako je standard u tim zemljama osjetno veći nego u Hrvatskoj.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da cijene rastu, ali ne u naročito jakim mjerama:

“Meso stagnira, nešto se tu na piletini pojavilo ili možda na onim skupljim kategorijama. Ako gledamo odnos ove i prošle godine, onda je to lagano raslo, međutim, u ranijim godinama taj je rast nekad možda bio i zamjetniji, nekad smireniji”, kazao je Sever za NovuTV.

Tročlana obitelj ima realnu potrošačku košaricu od oko 10 tisuća kuna, a tim iznosom bi podmirili sve troškove na mjesečnoj razini. Kako dobar dio građana nema takav standard, dolazi do susprezanja u potrošnji.

Zbog toga su, a to najbolje znaju umirovljenici, kupci fokusirani na jeftinu i manje kvalitetnu hranu.

Britanci imaju četiri puta veće mirovine i jeftiniju hranu

Sve smo stariji i siromašniji: "Prosječna mirovina 147 kuna ispod praga siromaštva"

Prema najnovijim statističkim informacijama HZMO-a, prosječna mirovina u državi iznosi 2.581 kunu ako pogledamo umirovljenike koji su se umirovili prema Zakonu u mirovinskom osiguranju. Nešto je bolja situacija ako pogledamo one umirovljenike koji su cijeli staž odradili u RH – oni u prosjeku primaju 2.899 kuna mirovine.

I upravo će oni za hranu plaćati više nego kolege umirovljenici iz Velike Britanije koji u prosjeku, primaju oko 10.590 kuna mirovine.

U Španjolskoj pak prosječan umirovljenik prima 6.750 kuna mirovine, a hrana mu je jeftinija nego hrvatskom umirovljeniku.

 

Hrvatski umirovljenici hranu plaćaju više od Britanaca i Španjolaca: Evo kolike su njihove mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap