Hrvatska udruga za zaštitu potrošača otkrila: Više od 47 posto građana i dalje preračunava eure u kune

Ana Kanazir
9. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Od početka ove godine cijene se svugdje prikazuju samo u eurima. Prije toga su se cijene na proizvodima mogle vidjeti u kunama i u eurima, a bez obzira na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP) Ministarstvu financija da se dvojno iskazivanje nastavi i u ovoj godini, to se nije dogodilo. Ipak, čini se kako se velik broj građana i dalje nije naviknuo na novu valutu, točnije 47,9 građana i dalje sve preračunava u kune, kako pokazuju rezultati ankete HUZP-a.

Novčanice kuna na okupu

Kune i euri, novac | Foto: mirovina.hr

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača je na svoju stranicu stavila zanimljivu anketu za građane. U njoj je sudjelovalo 380 osoba, a veliki dio njih je otkrilo kako se još uvijek nisu naviknuli na euro, ali i kako bi im pomoglo dvojno iskazivanje cijena.

Novčanice kuna na okupu
Malo više od polovice čitatelja se protivi ukidanju dvojnog iskazivanja cijena: 'U mojoj glavi još uvijek vlada kuna'

Dvojno iskazivanje cijena, odnosno cijene u kunama i eurima su se iskazivale od 5. rujna 2022. godine do 31. prosinca 2023. godine. Iz Ministarstva financija smatraju kako je to bio dovoljan period da se ljudi naviknu na novu valutu. Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača nisu dijelili to mišljenje pa su krajem prošle godine uputili Ministarstvu inicijativu za izmjenu Zakona o uvođenju eura kako bi se dvojno iskazivanje cijena nastavilo i u ovoj godini. Njima su se stalno javljali potrošači koji su iskazivali bojazan da neće moći pratiti kretanje cijena u eurima pa su zato iz HUZP-a na svoju stranicu stavili anketu s dva pitanja.

Anketu je do kraja travnja ispunilo 380 potrošača, a dva pitanja su bila: Jeste li se naviknuli na euro ili cijene još preračunavate u kune i trebaju li dvojne cijene ostati u primjeni i u 2024. godini. Zanimljivo je kako 47,9 posto osoba i dalje preračunava eure u kune, odnosno otkrili su kako se nisu uopće naviknuli na eure.

Njih 33,4 posto se nije naviknulo, ali napreduje, a 18,7 osoba se potpuno navikla. S druge strane, čak 71,6 posto osoba smatra da dvojne cijene trebaju ostati u primjeni i u 2024. godini, dok njih 20,8 posto smatra da to nije potrebno, a 7,6 posto nije sigurno. U ovom tekstu možete vidjeti kakvo mišljenje o ovoj temi imaju naši čitatelji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap