Hrvatska najviše robe i dobara uvozi iz SAD-a, a ne zaostaje ni uvoz iz Rusije

Ana Kanazir
13. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o razmjeni robe između Hrvatske i drugih zemalja, odnosno podatke o uvozu i izvozu. Hrvatska je tako u prvih devet mjeseci ove godine izvezla 132,7 milijardi kuna dobara i robe, dok je uvezla robu i dobra u iznosu od 233,1 milijardi kuna. U oba slučaja se radi o većoj količini nego prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do rujna 2022., prema prvim rezultatima, bila je 56,9 posto.

statistika uvoz i izvoz

Statistika uvoz i izvoz | foto: Dnevnik.hr

Hrvatska je tako izvezla 34 posto više toga u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok je uvezla 51,1 posto više nego prošle godine. Podaci su pokazali kako najviše uvozimo iz SAD-a, pri čemu je u prvih osam mjeseci ove godine Hrvatska iz SAD-a uvezla 15,5 milijardi kuna robe i dobara, što je čak osam puta više nego u isto vrijeme prethodne godine.

Tečaj €/kn: 7,53450

Najvažniji je SAD

Podaci otkrivaju kako su već spomenute Sjedinjene Američke Države jedan od najvažnijih trgovinskih partnera za Hrvatsku što se tiče uvoza, pri čemu najveći broj ukupnog uvoza iz SAD-a čini ukapljeni zemni plin. Raste i uvoz iz Rusije, pri čemu se najviše uvoze ulja i ulja za podmazivanje, kao i vakuumsko plinsko ulje. S druge strane je izvoz u Rusiju pao za oko 12 posto, navodi Dnevnik.hr.

U prvih osam mjeseci ove godine, Hrvatska je najviše izvezla strojeve i prijevozna sredstva, a uvezla mineralna goriva i maziva.

statistika uvoz i izvoz

Statistika uvoz i izvoz s inozemstvom | foto: DZS

Kako se dolazi do podataka?

Izvor podataka za statistiku robne razmjene s državama članicama EU-a jest Intrastatov obrazac kojim izvještajne jedinice izvješćuju o primicima i/ili otpremama na mjesečnoj osnovi. Izvor podataka za statistiku robne razmjene s državama nečlanicama EU-a, jesu Jedinstvene carinske deklaracije o izvozu i uvozu robe.

Hrvatska najviše robe i dobara uvozi iz SAD-a, a ne zaostaje ni uvoz iz Rusije
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap