Hrvatska izgubila 237.000 stanovnika: Pogledajte od kuda najviše odlaze!

Jasmina Grgurić Zanze
26. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska pleše na rubu brojke od četiri milijuna žitelja, a koliko nas doista ima pokaz će tek rezultati aktualnog popisa stanovništva. Ipak, nova procjena Državnog zavoda za statistiku za 2020. godinu već potvrđuje ono što smo znali, ljudi masovno odlaze iz zemlje. Tako nas je u odnosu na zadnji popis 2011. godine prema procjenama DZS-a 237 tisuća manje, a najviše se očekivano odlazi iz najbesperspektivnijih područja.

Foto: pixabay.com

Državni zavod za statistiku objavio je tablice s procjenama stanovništva za 2020. godinu na razini cijele Hrvatske, ali i županija, gradova i općina. Podaci potvrđuju ono što smo i znali, a što će precizno potvrditi krajem godine tek rezultati popisa stanovništva. Sve nam je manje, Hrvati odlaze pa tako u odnosu na 2011. kada je obavljen zadnji popis imamo oko 237.000 stanovnika manje. Tako u Hrvatskoj prema procjeni DZS-a ima oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika.

Katastrofalna demografija u tri županije

stariji
U 2020. rekordan broj umrlih i nikad manje rođenih: Demograf kaže da idemo prema potpunom slomu

Posljednjih deset godina izgubili smo deset posto populacije, odnosno svakog dvadesetog građanina. No, ti su gubici prema pojedinim regijama puno veći. Najveće je pretrpjela Slavonija. Vukovarsko-srijemska (17,3 posto) i Požeško-slavonska izgubile su najviše stanovnika u postocima (16,5 posto). Osječko-baranjska je pak izgubila najviše u brojkama, čak 35.521 građanina. Broj stanovnika u toj je županiji pao sa 305.032 na 269.511.

No, nakon Vukovarske na drugom se mjestu nalazi razornim potresom pogođena Sisačko-moslavačka županija s 16,7 posto izgubljenog stanovništva. Za očekivati je kako je taj postotak još i veći, s obzirom na iseljavanja koja su uslijedila nakon 29. prosinca prošle godine.

Najviše građana otišlo iz Vukovara i Petrinje

Među gradovima, Vukovar je izgubio gotovo 20 posto svojih građana, dakle svaki peti je otišao, a slična situacija je u Petrinji koja je ostala bez više od 18 posto stanovnika. Slijede Sisak i Požega koji su ostali bez 12 posto građana. Više od deset posto gubitka broje i Slavonski Brod i Đakovo.

Brojčano je najviše izgubila Rijeka, čak 14.568 stanovnika, što je malo više od 11 posto.

No, ima županija i gradova čija se populacija povećava, a to su Grad Zagreb, Istarska županija te tek neznatno Dubrovačko-neretvanska. Po gradovima, najveće relativno povećanje broja stanovnika među 30 najvećih bilježi Solin (+11.6 posto), a značajniji skok ostvarili su Kaštela (+5.95), Dubrovnik (+4.88) te Sveta Nedelja (+4.08 posto).

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap