Hrvati u istraživanju otkrili što im je najviše nedostajalo u krizi, ali i kako su se osjećali

Jasmina Grgurić
9. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Treće dosad provedeno istraživanje agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vrijeme epidemije koronavirusa pokazuje dosta zanimljive rezultate. Što su Hrvatima prioriteti, koliko su optimistični, kako se osjećaju, koja negativna emocija ih je pritom najviše pogodila te što im u krizi najviše nedostaje…

Foto: Unsplash

Građanima je tijekom mjera restrikcije najviše nedostajala – sloboda kretanja. Tako se u istraživanju agencije Hendal izjasnilo čak 60 posto Hrvata. No, gotovo jednako toliko na prvo je mjesto stavilo i druženje s prijateljima (57 posto) te odlazak na putovanje ili izlet (59 posto).

Zabrinutost kao najčešća negativna emocija

Oko 47 posto građana navelo je da im je teško, ali da će još neko vrijeme izdržati, 37 ih je izjavilo da im je već dosta dezinficiranja, a čak 29 posto reklo je da su im nedostajali odlasci frizeru ili pedikeru. Također, više od 20 posto jedva čeka povratak na radno mjesto, prenosi Poslovni savjetnik.

Osam posto građana kazalo je kako nametnute restrikcije ne mogu izdržati , a čak 36 posto osjećalo ih se dobro za vrijeme istih tih restrikcija. Ipak, neku od negativnih emocija osjetilo je gotovo 90 posto građana!

Kada je riječ o negativnim osjećajima, onaj prevladavajući je – zabrinutost (57,9%). Manji broj je osjetio dosadu (36,6%), osjećaj zatočenosti (35,7%), nervozu (35,2%), bezvoljnost (35%) i nemoć (34,9%). Rjeđe se navode ljutnja (29,3%), usamljenost (25,6%), strah (23,9%), depresija (20,6%) i tuga (20,1%).

Srećom, smirivanje epidemiološke situacije je dovelo do smanjenja straha od zaraze (36,6% u odnosu na 46,4% u ožujku).

Kada će se život vratiti u normalu?

Istraživanje provedeno na uzorku od 400 građana krajem travnja pokazuje i da 40% građana smatra da će se život vratiti u normalu unutar 6 mjeseci, a pri tome najviše navodi razdoblje od 2 do 3 mjeseca (22,9%). Daljnjih 41% smatra da će se to dogoditi za više od 6 mjeseci, dok 19,2% smatra da se neće vratiti nikad.

Epidemija COVID-19 je za sada ostavila negativne posljedice na većinu građana, kako na njihov osobni život (66,3%) tako i na njihovu financijsku situaciju (54,5%), a 33,8% građana već je osjetilo njezine negativne posljedice na radnom mjestu.

Što se osobnog života tiče, očekuju da će se u narednih godinu dana nositi s negativnim posljedicama na financijsku situaciju (71,8%), ali i na zaposlenje (42,1%).

Hrvati u istraživanju otkrili što im je najviše nedostajalo u krizi, ali i kako su se osjećali
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap