Hrvati rekorderi u EU po potrošnji kruha i peciva: Prosječan čovjek pojede 62 kilograma godišnje

Josip Mihaljević
11. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvati su rekorderi po konzumaciji kruha i drugih pekarskih proizvoda u Europskoj uniji. U jednoj godini prosječan Hrvat pojede čak 62 kilograma po osobi.

kruh peciva

Foto: Unsplash

Hrvati jedu najviše kruha i ostalih pekarskih proizvoda u Europskoj Uniji, čak 62 kilograma po osobi godišnje, pišu vijesti.hrt.hr. Lanjski prosjek u EU bio je 55 kilograma.

Svaki peti kruh i većina pekarskih proizvoda uvozi se zamrznuto kao polugotov proizvod. Najviše uvozimo iz Njemačke, Italije, Slovenije, Poljske i to kroz trgovačke lance, otkrio je Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore. Velik je to problem za domaće pekare koji gotovo pa nestaju, a poražavajuća je statistika da Hrvati najviše jedu bijeli i polubijeli kruh koji su među najgorim opcijama u ovoj obitelji hrane.

Kruh koji uvozimo pun nekvalitetan je, pun aditiva, a nisu osobito ni hranjivi, piše plavakamenica.hr. Industrija pekarnica u Hrvatskoj čini ih najprometnijim lokalima brze hrane u državi.

“Kultura kruha prilično je niska, uglavnom se traži što više za što manje novca, cijena je bitnija od kvalitete u odlučivanju u kupovini. Unatoč tome, cijene pekarskih proizvoda u Hrvatskoj spadaju među najviše u Europskoj uniji”, piše Plavakamenica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap