HRT odbio prikazati 34 hrvatska filma, redatelji pokrenuli kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da!”

Josip Mihaljević
12. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Društvo hrvatskih redatelja upozorilo je u petak kako HRT zanemaruje svoje zakonske obveze u vezi hrvatskih filmova. Na svom zadnjem javnom pozivu HRT je odbio prikazati čak 34 hrvatska filma, koji su prikazani na 353 festivala i osvojili 86 nagrada.

hrt prisavlje

Foto: Youtube screenshot

Društvo hrvatskih filmskih redatelja danas je skrenulo pozornost na to da “HRT zanemaruje svoje zakonske obveze bez ikakvih sankcija, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, ne poštuje autorska prava filmskih autora i općenito nastavlja s destruktivnim odnosom prema hrvatskoj kinematografiji.”

Na društvenim mrežama pokrenuli su kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da!“.

Tvrde da je Hrvatska radiotelevizija na svom posljednjem Javnom pozivu odbila čak 34 hrvatska filma koja su prikazana na 353 međunarodna i nacionalna festivala i koji su osvojili 86 nagrada. Odluku je pojedinim autorima i producentima priopćila “nepotpisanim nizom uvredljivih objeda”.  Dodaju kako se HRT već punih mjesec dana oglušuje i na apel ministrice kulture da se taj problem riješi i stoga pozivaju hrvatsku javnost da se uključi u kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da!”. Kažu da je javna medijska kuća problematizirala trajanje filmova te da su čak govorili o “produbljivanju jugočetničke naracije” i to za film koji je nagrađen na Festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat.

“HRT je tako odbio prikazati 34 filma različitih autora i poetika, producenata i sufinancijera, među kojima je i Ministarstvo branitelja. Filmovi koji su s uspjehom prikazani na 353 festivala diljem svijeta s osvojenim nacionalnim i međunarodnim nagradama kao što su Doc Alliance nagrada (Srbenka, Nebojša Slijepčević), posebno priznanje DocLeipziga (Na vodi, Goran Dević), ali i najvišeg državnog umjetničkog priznanja za filmsku umjetnost – nagrade Vladimir Nazor (također Srbenka), istovremeno ne mogu biti prikazani na HRT i nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu”, stoji u priopćenju DHFR-a.

Čitavo priopćenje društva redatelja možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap