Hrelja: Umirovljenicima su povećani troškovi, a 700.000 ih ima mirovinu manju od 2.710 kuna

Jasmina Grgurić
8. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) upozorio je da su umirovljenicima povećani troškovi života, a većina njih živi na granici siromaštva. Vlada cijelo vrijeme krize ističe kako je isplata mirovina sigurna, ali nije pritom spremna pomoći najpotrebitijima, nego gleda cijelu umirovljeničku strukturu. No, sustav mirovinskog osiguranja, napominje, nije socijalna zaštita, nego novac zarađen i zaslužen radom.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/HSU)

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) u Novom danu N1 Televizije rekao je da je u Hrvatskoj oko 900.000 osoba starije od 60 godina, dok 700.000 umirovljenika prima hrvatsku mirovinu manju od 2.710 kuna, koliko iznosi granica siromaštva.

“Dosta su pogrešne postavke Vlade koja ističe kako im je isplata mirovina sigurna. I umirovljenicima su povećani troškovi. Jedan dio živi ispod granice siromaštva. Država nije spremna pomoći najpotrebitijima, gleda cijelu strukturu…

Sustav mirovinskog osiguranja nije socijalna zaštita. Hrvatska treba promijeniti paradigmu, uvesti socijalnu zaštitu, štititi ljude koji žive ispod ljudskog dostojanstva, a ta granica je po Eurostatu 2.710 kuna” – rekao je Hrelja.

Oko 600.000 umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovine ispod linije siromaštva

Ipak, oko 700 tisuća građana prima mirovinu ispod toga iznosa, od čega ih oko 550 tisuća živi u Hrvatskoj, a ostali izvan nje.

Dodaje kako umirovljenike u idućoj godini čekaju iste ili tek nešto veće mirovine, jer neka veća povećanja u krizi nisu izgledna pa ni država ne bi trebala obećavati više od onoga što govore trenutni pokazatelji.

Kada je riječ o planu cijepljenja protiv Covida-19 i starijim osobama, napominje kako najprije treba cijepiti sve one koji skrbe o drugim ljudima, a potom i korisnike domova za starije, dok bi se ostali trebali planski cijepiti.

 

Hrelja: Umirovljenicima su povećani troškovi, a 700.000 ih ima mirovinu manju od 2.710 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap