Hrelja predlaže da umirovljenici uz primanje mirovine mogu raditi puno radno vrijeme

Josip Mihaljević
7. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Iako se ministri vole hvaliti da je mjera rada za umirovljenike iznimno uspješna, broj zaposlenih umirovljenika je i dalje oko 11 tisuća, odnosno 0,88 posto. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ima novi prijedlog – proširiti mogućnost rada uz primanje mirovine i korisnicima obiteljskih mirovina te ukinuti limit od pola radnog vremena.

Snimak zaslona/Uživo iz Sabora

Silvano Hrelja najavio je u petak u Hrvatskom saboru da će u proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim bi omogućio da svi korisnici mirovina, uključujući i obiteljskih, mogu istodobno raditi i primati mirovinu u punom iznosu, piše N1.

“Želimo omogućiti da umirovljenici rade bez četverosatnog limita, pogotovo zato što se nakon šest godina primjene odredbe o radu umirovljenika pokazalo da njihov rada nije nikakav bauk niti ugrožava zapošljavanja mladih. Ove godine je radilo svega 11 tisuća umirovljenika, a imamo otvorenih 150 tisuća radnih mjesta”, kazao je Silvano Hrelja.

Mirovinskom reformom proširen je krug umirovljenika koji mogu raditi na pola radnog vremena i primati mirovinu, no broj zaposlenih umirovljenika je porastao za oko 5-6 tisuća. Umirovljena doktorica znanosti Maja Vehovec sa zagrebačkog Ekonomskog instituta ranije je komentirala kako je država proširila rad umirovljenika, ali s figom u džepu, budući da je oko rada umirovljenika napravljeno previše ograničenja. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Umirovljenci koji rade uplaćuju doprinose, a mirovina im od rada može narasti

silvano hrelja
Umirovljenici spremni autobusima dolaziti premijeru Plenkoviću pod prozor

Rad u tom slučaju umirovljenicima ne bi bio nikakva obaveza, a oni koji bi se zaposlili, od toga bi imali višestruke koristi. Umirovljenici bi tako nakon samo godinu dana rada imali pravo na novi izračun mirovine, budući da bi u toj godini također plaćali doprinose za mirovinsko osiguranje.

A kolika su ograničenja u svijetu rada umirovljenika osjetili su na svom novčaniku brojni umirovljenici, kojima i nije baš jasno bilo iskomunicirano da zaposlenjem mogu izgubiti značajan dio svoje mirovine.

Radi se o korisnicima najnižih mirovina, koji u slučaju zaposlenja ostaju bez dodatka za najnižu mirovinu, što znači da su prilikom zaposlenja dodatno zakinuti.

Hreljin prijedlog išao bi u smjeru da i umirovljenici s najnižom mirovinom mogu raditi na puno radno vrijeme, a uz to i primati punu mirovinu. Inicijativu HSU-a podržao je i SDP, a oni će upravo pomoći da se prijedlog uvrsti u hitnu saborsku proceduru.

Predsjednik HSU-a je kazao kako ne očekuje da će Vlada podržati ovaj prijedlog, no u posljednje vrijeme se sve češće spominje i mogućnost nekog oblika građanskog neposluha i dolaska umirovljenika premijeru pod prozore. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Hrelja predlaže da umirovljenici uz primanje mirovine mogu raditi puno radno vrijeme
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap