Hrelja o HDZ-ovom prijedlogu: Prvo treba umirovljenike dignuti iz siromaštva, a onda ostale

Josip Mihaljević
2. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Treći gost našeg podcasta bio je Silvano Hrelja, šef Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) koja na izbore ide s Restart koalicijom. S njime smo razgovarali o planovima Restarta za umirovljenike, a komentirali smo i o umirovljeničkoj sceni u Hrvatskoj. Hrelja se žestoko obrušio na HDZ-ov prijedlog da naknadu za socijalno ugroženog pojedinca povećaju na 1.500 kuna i smatra da prioritet moraju biti mirovine, a tek onda socijala.

Danas smo objavili dio razgovora iz druge epizode našeg podcasta s državnom tajnicom iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majdom Burić, u kojem smo razgovarali o obećanju HDZ-a da naknadu za socijalno ugroženog pojedinca povise s 800 na 1.500 kuna.

Time bi preskočili brojne umirovljenike koje žive od svojih zarađenih mirovina, budući da najniža mirovina za 22 godine staža iznosi 1.505 kuna. Državnu tajnicu smo više puta pitali kako to opravdati, no jasan odgovor nismo dobili.

Isto smo pitanje postavili šefu HSU-a Silvanu Hrelji, koji je bio treći gost našeg podcasta.

otvoreno mirovinska reforma
Socijala veća od zarađene mirovine? Poslušajte objašnjenje državne tajnice

“To je neobjašnjivo, to je smiješno. To je ponavljanje sličnog obećanja iz 2016. godine HDZ-a. Oni s ovim prijedlogom potvrđuju koliko ne znaju i koliko im nije stalo do sustava, koliko ne poštuju uplatu doprinosa i koliko ne poštuju mirovinski staž.

Prvo treba te ljude dignuti iz siromaštva, pa onda za njima i ove druge. Ne može netko bez rada preskočiti onoga tko živi od svog rada. To je nedopustivo, to je svetogrđe u jednom društvenom poretku”, kazao je Hrelja.

Ponovio je da ovaj prijedlog ocrtava koliko im nije stalo do sustava i takvo ponašanje smatra nedopustivim.

Cijelu epizodu sa Silvanom Hreljom možete pogledati ovdje: