Honda otkrila plan: Napravit će električni mobil namijenjen umirovljenicima

Josip Mihaljević
6. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Dobar dio prošle i raniji dio ove godine puno se vremena pričalo o starijim vozačima. Najveća pobuna dogodila se oko obveznog zdravstvenog pregleda koji bi umirovljenicima izbio 500-tinjak kuna iz džepa. Ista rasprava vodila se i u zemlji s najstarijim stanovništvom na svijetu, a njihov poznati proizvođač automobila misli da ima rješenje.

honda ultra mini

Foto: Honda planira izbaciti sličan model ovog automobila, prvenstveno za umirovljenike | Youtube screenshot

Honda je u četvrtka otkrila planove za razvoj ultramini električnih vozila za koje se nadaju da će postati umirovljenički automobili, piše japantimes.co.jp.

Imat će jedno ili dva sjedala, neće postizati velike brzine kako bi smanjili šanse o prouzrokovanju prometnih nesreća. U Japanu se ove i prošle godine vodi velika rasprava o starijima na cesti. Tako su i u javnost isplivali zaista teški slučajevi i statistike koje pokazuju da stariji ljudi sve više i više uzrokuju prometne nesreće.

Ipak, ne žele hladnokrvno zabraniti svojim umirovljenicima vožnju, tako da se privatne tvrtke poput Honde već okreću novom tržištu:

“Ne želimo ljudima oduzeti pokretljivost, želimo je unaprijediti i svim ljudima dati više mogućnosti u njihovim svakodnevnim životima”, kazao je predsjednik Honde Takiharo Hachigo.

Među novim proizvodima naći će se i vozilo s tri kotača, namijenjeno za kratke i srednje distance. Honda još uvijek nije odlučila kada će predstaviti niti kada će nove automobile pustiti na tržište.

Trenutačno se u svijetu autovožnje usavršava sustav automatske vožnje, a Honda želi tu tehnologiju u svojim automobilima za umirovljenike. Automobil će sam od sebe održavati zakonom propisanu udaljenost između drugih vozila i sam će se prebacivati iz prometnih traka bez da će vozač morati dirati volan!

Razmatraju i mogućnost da pojas prati zdravstveno stanje vozača te će, ako on zaspi za volanom, njegov automobil otići na najbliži besplatni parking i pričekati da se otvore.

Tek u hitnim situacijama vozilo će ponukati vozača da uzme stvar u svoje ruke i prebaci se na ručnu vožnju.

Honda otkrila plan: Napravit će električni mobil namijenjen umirovljenicima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap