HNB prognozira koliko će iznositi godišnja inflacija, a brojke su vrlo optimistične

Ana Kanazir
3. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Nakon što je stigla prva procjena inflacije za mjesec svibanj, prema čemu ona na godišnjoj razini iznosi 7,9 posto, dok se na mjesečnoj ponovno bilježi pad, Hrvatska narodna banka je dala i svoju procjenu godišnje inflacije. Prema njima bi ona na razini cijele ove godine mogla biti oko sedam posto, odnosno krajem godine na pet posto.

Foto: mirovina.hr

HNB je svoju procjenu dao nakon podataka o inflaciji Državnog zavoda za statistiku i Eurostata. S obzirom na to da se prema ovome inflacija na mjesečnoj razini smanjuje, iz HNB imaju optimistična predviđanja.

Očekivano usporavanje inflacije iz HNB-a objašnjavaju zadržanim cijenama energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, nastavku administrativnom ograničenju cijena energenata i prehrambenih proizvoda, ali i prognoziranom usporavanju inflacije u europodručju, prenosi HRT.

Treba podsjetiti i kako inflacija svaki mjesec usporava pa je u svibnju usporila šesti mjesec zaredom, odnosno nakon 8,9 posto u travnju, ona je iznosila 8,3 posto u svibnju.

Jednako tako, treba gledati i kako se kreće stopa inflacije na europskoj razini.

– Usporavanje ukupne inflacije koje se bilježi u glavnim vanjskotrgovinskim partnerima (u Njemačkoj sa 7,6 posto na 6,3 posto, u Italiji sa 8,7 posto na 8,1 posto, u Austriji s 9,5 posto na 8,7 posto i u Sloveniji s 9,2 posto na 8,1 posto) upućuje na daljnje popuštanje uvoznih inflacijskih pritisaka, ističu iz HNB-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap