HDZ već osigurao većinu, spominje se 5 do 8 manje ministarstava

Josip Mihaljević
7. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

HDZ se nije morao puno namučiti da osigura većinu u Saboru. Na osvojenih 66 mandata treba dodati osam zastupnika nacionalnih manjina, a kao koalicijski partneri se spominju Reformisti i HNS.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Plenković se jučer probudio sa sigurnih 66 mandata, a već prijepodne je imao većinu, piše Jutarnji.hr. Vladi će pristupiti osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina, jedan zastupnik Reformista i jedan zastupnik HNS-a.

Reformisti i HNS su tražili da u Vladi ne budu zastupnici Domovinskog pokreta, što, piše Jutarnji list, odgovara i samom Plenkoviću koji je u svom pobjedničkom govoru kao jednu od glavnih točaka spomenuo zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

Plenković je jučer potvrdio da je osigurao 76 potpisa, no kazao je kako se radi o inicijalnom dogovoru sa strankama koje su i dosad surađivale.

Režu se ministarstva, manjinci će dobiti ministra?

Novi ministar, tko god bio, mora se suočiti s ovih 5 gorućih problema mirovinskog sustava

HDZ ima toliko ruku u Saboru da neće biti potrebno davati ili izmišljati nova ministarstva kako bi zadovoljili apetite koalicijskih partnera. Na čelu svakog ministarstva trebao bi biti HDZ-ovac.

Sukladno ranijim najavama, plan je ukinuti 5 do 8 ministarstava, što znači da će nova Vlada imati između 12 i 15 ministarstava.

Jutarnji list doznaje kako će u Vladi mjesto ministra bez portfelja dobiti jedan predstavnik manjina koji će se baviti manjinskim i društvenim pitanjima.

Predsjednik Sabora trebao bi ostati Gordan Jandroković.

Par tjedana i imamo Vladu

Vladu bismo mogli dobiti najranije za dva tjedna, a najkasnije za 20 dana – nakon što Milanović dobije konačne rezultate izbora i povjeri mandat Plenkoviću.

Osim Reformista i HNS-a, Plenković razgovara s još nekim strankama i pojedincima koji bi programski dali potporu Vladi, ali ne bi nužno ulazili u koaliciju.

andrej plenković
Obrađeno 99.97% glasova: Plenković većinu može sastaviti do ručka

“Ljudi su prepoznali naše politike, posebno centar, onih 11 do 15 posto neodlučnih koji su čekali sučeljavanje Plenkovića i Bernardića i prepoznali tko je lider u kirzi. Riječ je o biračkom tijelu koje je u strogom centru, ne ni na desnom, ni na lijevom spektru i ono donose prevagu. Naše interne ankete jesu pokazivale sličan rezultat, ali i nama je ovo bilo iznenađenje”, anonimno je prokomentirao jedan član Predsjedništva HDZ-a za Jutarnji list.

Copy link
Powered by Social Snap