Halo, doktore? Pacijenti se žale da im liječnici nisu dostupni, Beroš ih pozvao da se trgnu!

Jasmina Grgurić Zanze
29. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Nazovite telefonom, pošaljite mail… Savjeti su to za postupanje pacijenata u vrijeme pandemije. No, što kada nam se nitko ne javlja, a trebamo recept, uputnicu? Još gore, liječnici obiteljske medicine često su nedostupni i osobama zaraženim koronavirusom. Kako pristiže sve više pritužaba građana, Ministarstvo zdravstva uputilo im je javni apel.

Ilustracija: Rawpixel

Ni prije pandemije liječnike obiteljske medicine nije bilo lako dobiti na telefon u slučaju da nam treba recept, uputnica ili nešto treće. No, što kada posumljamo na koronavirus ili nam stigne pozitivan nalaz na Covid-19, a nitko nam se u ambulanti ne javlja na telefon?

Upravo s takvim problemom susreće se ovih dana sve više građana zbog dodatne preopterećenosti zdravstvenog sustava. Tako su danas i iz Ministarstva zdravstva Vilija Beroša ustvrdili da se mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva i HZZO traže stoga žurno uključenje „primaraca“ u redovito ispunjenje obveza.

Naime, ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo  liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.

Zaražena osoba navela vas je kao kontakt ili ste i sami pozitivni? Morate proći 5 koraka!

“Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze COVID-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima” – izvijestili su danas.

Najveći dio sustava javnog zdravstva, dodaju, predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID -19, te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap