Halo, doktore? Pacijenti se žale da im liječnici nisu dostupni, Beroš ih pozvao da se trgnu!

Jasmina Grgurić
29. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Nazovite telefonom, pošaljite mail… Savjeti su to za postupanje pacijenata u vrijeme pandemije. No, što kada nam se nitko ne javlja, a trebamo recept, uputnicu? Još gore, liječnici obiteljske medicine često su nedostupni i osobama zaraženim koronavirusom. Kako pristiže sve više pritužaba građana, Ministarstvo zdravstva uputilo im je javni apel.

Ilustracija: Rawpixel

Ni prije pandemije liječnike obiteljske medicine nije bilo lako dobiti na telefon u slučaju da nam treba recept, uputnica ili nešto treće. No, što kada posumljamo na koronavirus ili nam stigne pozitivan nalaz na Covid-19, a nitko nam se u ambulanti ne javlja na telefon?

Upravo s takvim problemom susreće se ovih dana sve više građana zbog dodatne preopterećenosti zdravstvenog sustava. Tako su danas i iz Ministarstva zdravstva Vilija Beroša ustvrdili da se mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva i HZZO traže stoga žurno uključenje „primaraca“ u redovito ispunjenje obveza.

Naime, ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo  liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.

Zaražena osoba navela vas je kao kontakt ili ste i sami pozitivni? Morate proći 5 koraka!

“Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze COVID-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima” – izvijestili su danas.

Najveći dio sustava javnog zdravstva, dodaju, predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID -19, te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Halo, doktore? Pacijenti se žale da im liječnici nisu dostupni, Beroš ih pozvao da se trgnu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap