Grupno odvikavanje u Školi nepušenja – nikad nije kasno

Jelena Ratko
15. travnja 2018.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira rak pluća 3.000 osoba. U devet od 10 slučajeva uzrok raka pluća je pušenje. Škole nepušenja organizirane u Zagrebu na par lokacija pokušavaju utjecati na smanjenje te brojke.

Foto: pixabay.com

Oko dvije trećine pušača željelo bi prestati pušiti, trećina to i pokušava svake godine, ali manje od 3 % njih u tome doista uspije. Od ukupnog broja pušača koji prebole akutni infarkt miokarda, obole od kronične opstruktivne plućne bolesti, karcinoma usne šupljine, grla, jednjaka i drugih medicinskih posljedica pušenja, 50 % njih se ponovo vrati pušenju.

U Hrvatskoj puši 30,3 posto osoba. Među muškarcima je 34,1 posto pušača, a među ženama 26,6 posto. Time je Hrvatska zauzela deveto mjesto u Europi po broju pušača.

Zašto prestati

Stetoskop na bilježnici s tablicama
Na recept, uputnicu ili pregled u domovima zdravlja čekaju satima

Unutar 20 minuta od prestanka pušenja, opada broj otkucaja srca i krvni tlak. Nakon 12 sati, razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalu.

Nakon šest do 12 tjedana, cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana. Nakon dva do devet mjeseci, smanjuju se kašalj i kratkoća disanja.

Nakon jedne godine, rizik nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je upola u odnosu na pušače.

Pet godina nakon odricanja od ove loše navike, smanjen je rizik nastanka moždanog udara, a nakon deset godina, rizik od raka pluća smanjen je upola u odnosu na pušače te opada i rizik za rak usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače.

Nakon 15 godina, rizik za nastanak koronarne srčane bolesti izjednačen je riziku kod nepušača.

Škola nepušenja pri Zavodu Dr. Andrija Štampar

Škola nepušenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja.

Temeljni program škole traje pet dana, a u okviru tog uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Nakon tog prvog tjedna polaznici škole okupljaju se jednom tjedno tijekom tri tjedna u tzv. senzibilnu grupu podrške u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja te nastoje međusobno jedno drugome pomoći da ustraju u svojoj odluci.

Program Škole predstavlja modifikaciju američkog programa Breath free plan to stop smoking. Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad u Školi usmjeren je prema svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača.

Broj polaznika Škole je ograničen, od osam do 12 (maksimalno 15).

Škola traje samo pet dana, uzastopno. Svaki dan predavanje traje dva sata. Evaluacija uspješnosti programa provodi se kroz razgovor nakon tri i nakon šest mjeseci po završetku Škole, kada se smatra da su svi polaznici nepušači, objašnjava Boris Gracin, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti te voditelj programa.

Škola napušenja Hrvatske kuće disanja

Amiši žive 20-ak godina dulje od ostalih zahvaljujući genima, no i životnim navikama

Gracin ističe kako radionice te vrste postoje na još jednoj lokaciji u gradu. Škola nepušenja Hrvatske kuće disanja program je u kojem se interdisciplinarno i primjenom edukativno-psihoterapijskog pristupa, maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja.

Program traje dulje od prethodno predstavljenog, a ciljevi i metode liječenja ne razlikuju se u velikoj mjeri. Stručni tim sastavljen je od dvoje pulmologa, dvoje psihologa i psihijatra. U radu sudjeluje i dr. Gracin, već spomenut kao voditelj programa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Treća po redu škola kreće 23. travnja i u prvom tjednu će biti na rasporedu svakog dana od 17 do 19 sati, a održavat će se na adresi Dukljaninova 3 u Zagrebu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem maila [email protected] ili na broj telefona 01 455 0299.

Poželjna veličina grupe je od 12-15 polaznika koji su prethodno intervjuirani i koji su popunili upitnike kojima se procjenjuje stupanj ovisnosti o pušenju.

Prvih 5 dolazaka na grupu je obavezno, a svaki naknadni dolazak odabir je svakog polaznika obzirom da se tada radi na održavanju postignute apstinencije.

Na kraju Škole nepušenja, polaznici će evaluirati program popunjavanjem anonimnog anketnog listića koji će, osim poboljšanja nedostataka programa, za cilj imati i praćenje povezanosti zadovoljstva polaznika s jedne strane i njihovu uspješnost u odvikavanju 6 mjeseci nakon završetka programa.

Oba programa su besplatna, te se umirovljenici imaju pravo prijaviti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap