Grozna godina za II. stup, samo su u svibnju izgubili pola milijarde kuna

Josip Mihaljević
23. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je mjesečno izvješće za svibanj prema kojem je vidljivo da su mirovinci u svibnju izgubili preko pola milijarde kuna. Nastavlja se loša godina za II. stup, a najveće gubitke nažalost i dalje trpe oni koji su pred samom odlasku u mirovinu.

mirovinci novac

Foto: Unsplash

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je mjesečno izvješće za svibanj 2022. godine, a podatak koji bode u oči jest činjenica da su mirovinski fondovi u petom mjesecu ostali bez 515,3 milijuna kuna. Time se nastavlja godina za zaborav drugog stupa koji bilježi relativno visoke gubitke u sve tri kategorije štednje.

No, nije sve tako crno budući daj e HANFA objavila kako je članstvo u obveznim mirovinskim fondovima u svibnju naraslo za 0,15 posto (trenutno ih je 2.128.591). Najviše štediša nalazi se u “originalnoj” i umjerenoj kategoriji štednje B (88,61 posto), zatim slijedi nešto rizičnija kategorija A (8,17 posto), a preostali dio štediša nalazi se u konzervativnoj kategoriji C (3,22 posto).

Zabrinjava činjenica da novi radnici, njih 5.600 u svibnju, i dalje prepuštaju državi da ih smjesti u jedan od četiri mirovinska fonda. Država je to u svibnju napravila za čak 97,7 posto novih radnika. U svibnju je u drugi stup uplaćeno 681,7 milijuna kuna svježih doprinosa, 1,7 posto više nego u prethodnom mjesecu. No, čini se da je došlo do mini-vala umirovljenja drugostupaša jer HANFA navodi kako su iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa u svibnju iznosili 314,6 milijuna kuna što je 159,1 posto više nego u travnju.

Najveće gubitke trpe ljudi koji su pred mirovinom

drugi stup pad
Zašto je u drugom stupu najpogođenija "najsigurnija" kategorija štednje?

Ako pogledamo rezultate poslovanja mirovinskih fondova u zadnjih šest mjeseci, teško je oteti se dojmu da najkonzervativnija kategorija štednje (kategorija C) trpi najveće gubitke. Ona bi, po svojoj logici, u turbulentnim vremenima osiguranicima trebala pružiti najveću stabilnost no tomu nije slučaj.

Dok “rizična” kategorija A u zadnjih šest mjeseci bilježi prosječni pad vrijednosti od 4,07 posto, najsigurnija kategorija štednje izgubila je 4,83 posto svoje vrijednosti. Inače, radi se o kategoriji u koju se automatski smještaju radnici pred mirovinom baš kako ne bi izgubili značajan dio štednje zbog mogućih turbulencija na tržištu.

Loši rezultati u ovoj godini u potpunosti su “tankirali” prosječni trogodišnji prinos kategorije C koji danas iznosi negativnih -0,53 posto.

 

Grozna godina za II. stup, samo su u svibnju izgubili pola milijarde kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap