Građani, oprez: Sumnjiva tvrtka nudi štednju za mirovinu, možete ostati bez novca

Jasmina Grgurić Zanze
26. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hanfa upozorava građane na poslovanje tajvanske tvrtke Dryden Partners u Hrvatskoj. Građanima nude razne financijske usluge, među kojima i štednju za mirovinu, no za poslovanje nemaju potrebna dopuštenja. Pazite gdje ulažete novac, jer biste bez njega vrlo lako mogli ostati.

Ilustracija: Pixabay

Hanfa skreće pozornost građana na društvo Dryden Partners iz Tajvana koje u posljednje vrijeme kontaktira građane i nudi im mogućnost financijskih ulaganja, ali i planiranja mirovine. Međutim, to društvo nije registrirano u Hrvatskoj niti ima notifikaciju Hanfe za pružanje takvih usluga.

Nemaju dopuštenje za pružanje investicijskih usluga

Prema navodima s njihove internetske stranice, društvo nudi niz financijskih usluga, od financijskog savjetovanja i trgovanja vrijednosnim papirima do upravljanja imovinom, ali i planiranja mirovine.

umirovljenik sjedi na klupi
Financijska pismenost Hrvata: Stariji građani ne znaju najbolje s novcem, a nije im baš jasna ni dobrovoljna štednja

– Pregledom stranice društva nije utvrđeno da postoji odobrenje nadležnog regulatora za pružanje tih usluga. Također, društvo nije registrirano u hrvatskom Sudskom registru niti se nalazi na popisu notificiranih društava Hanfe za neposredno pružanje usluga u Hrvatskoj. Navedeno društvo nema odobrenje za pružanje investicijskih niti ostalih usluga na području Hrvatske koje se spominju na internetskoj stranici, zaključuju iz Hanfe u svom najnovijem priopćenju. 

– Hanfa ne raspolaže dodatnim informacijama o poslovanju tog društva, niti je nadležna za nadzor zakonitosti njegova poslovanja te ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji uspostave poslovni odnos s društvom. Stoga pozivamo ulagatelje s područja Hrvatske na oprez prilikom ulaska u bilo kakav poslovni odnos s navedenim društvom, poručili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. 

Registar licenciranih društava provjerite online

Registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni su na internetskim stranicama Hanfe ovdje.

Na internetskoj stranici Hanfe dostupan je i registar notificiranih društava za upravljanje investicijskim fondovima te Hanfa poziva ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom ili društvom za upravljanje investicijskim fondovima provjere ima li  potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje usluga na području Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap