Grad rasteretio umirovljenike od birokracije kako bi im isplatio još veće novčane pomoći!

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Kolike nam probleme može zadavati birokracija, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme, znaju svi. Uostalom, umirovljenicima nije baš preporučljivo da hodaju za svaki papir po institucijama. Shvatio je to grad Opatija koji je tu obavezu preuzeo na sebe kako bi im mogao isplatiti ove godine još veće novčane pomoći, uskrsnicu i božićnicu.

umirovljenice korona

Foto: Pixabay

Grad Opatija razveselio je svoje umirovljenike obaviješću da ne trebaju ići u Poreznu upravu po potvrdu o visini dohodaka i primitaka. Svjesni su, kažu iz grada, objektivnih poteškoća koje umirovljenici imaju prilikom pribavljanja potvrde, što je uzrokovano i trenutnom epidemiološkom situacijom.

Prijave do kraja veljače, potvrda iz Porezne ne treba

“Obavještavamo Vas da ove godine Odlukom gradonačelnika više nije potrebno dostaviti navedenu potvrdu za ostvarivanje prava na socijalnu mjeru popularnu zvanu „uskrsnica i božićnica“ , već Grad Opatija preuzima na sebe obvezu pribavljanja podataka od Porezne uprave” –  obavijestili su iz opatijske Gradske uprave.

Umirovljenike podsjećaju da je rok za ostvarivanje prava za uskrsnicu i božićnicu 28. veljače 2022. godine.

Još jedna dobra vijest je da su uskrsnice i božićnice, koje su iznosile 500 kuna, ove godine povećane, a povećan je i dosadašnji cenzus od 3.000 kuna koliko prihodi nisu smjeli prelaziti da bi se ostvarile ove novčane pomoći.

Cenzus do 4.000 kuna primanja, a pomoći do 700 kuna

Naime, prema novoj odluci od 1. siječnja 2022. godine, umirovljenici koji imaju mirovine do 2.000 kuna ostvarivat će pravo na 700 kuna uskrsnice, 700 kuna božićnice i besplatno zdravstveno dopunsko osiguranje (840 kuna), što čini ukupan godišnji iznos pomoći u visini od 2.240 kuna.

Umirovljenici koji imaju mirovine od 2.000 do 3.000 kuna će ostvarivati pravo na 600 kuna uskrsnice, 600 kuna božićnice i besplatno zdravstveno dopunsko osiguranje, što je ukupno 2.040 kuna godišnje.

Uvedena je i treća kategorija onih s mirovinama od 3.000 do 4.000 kuna, a koji će dobivati 500 kuna uskrsnice, 500 kuna božićnice i besplatno zdravstveno dopunsko osiguranje, odnosno 1.840 kuna godišnje.

Također, u najveću kategoriju pomoći ući će i umirovljenici bez mirovine koji primaju nacionalnu naknadu za starije.

Opatija je, uz Umag, postala grad s najvećim novčanim pomoćima za umirovljenike.

 

Grad rasteretio umirovljenike od birokracije kako bi im isplatio još veće novčane pomoći!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap