Gotovo trećina čitatelja izdvojila manje od 10 eura na darove: ‘Od 300 eura mirovine nema se za poklone’

Luka Kalac
27. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Božić je iza nas, a za mnoge građane on predstavlja vrijeme darivanja. I dok jedni smatraju kako se to ne odnosi na materijalne darove, već na ljubav, zdravlje, sreću i zajedništvo, s druge strane ima i onih koji su kupovanje darova pretvorili u svojevrsno nadmetanje. Postoje i oni koji bi htjeli kupiti božićne poklone, ali to si ne mogu priuštiti zbog poskupljenja prosječne blagdanske košarice, općenitog rasta cijena i inflacije. Najviše vas je tako u našoj anketi reklo kako je na darove ove godine izdvojilo do 10 eura.

poklon

Ilustracija: Unsplash

U studenom ove godine provedena je anketa o navikama kupovanja božićnih poklona. S obzirom na nevjerojatan rast cijena i inflaciju, malo više od tri četvrtine njih, točnije 78 posto ispitanika će moći priuštiti darove svojim najmilijima, obiteljima i prijateljima. Mi smo vas pitali koliko planirate potrošiti novca na kupovinu poklona, a odgovori su različiti.

Najviše čitatelja priuštili su voljenima skromniji poklon

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su sastav i iznos tri potrošačke košarice tročlane obitelji za Božić i Novu godinu. Podsjećamo kako je najskuplja blagdanska košarica prošle godine iznosila 21 posto manje, odnosno 345,41 eura, dok je cijena srednje košarice narasla za 15 posto zbog čega danas košta 176,44. I cijena najskromnije košarice je narasla za devet posto i ove blagdane ona iznosi 98,22 eura u prosjeku.

Na pitanje koliko ćete potrošiti na božićne poklone, 299 osoba, odnosno 31,34 posto ispitanika je izjavilo kako će potrošiti do 10 eura. Daleko manja brojka dolazi iz odgovora ‘od 10 do 20 eura’ koji je odabralo 117 ispitanika što bi u postocima iznosilo 12,26 posto.

Najmanje odgovora, njih 97, odnosno 10,17 posto odnosi se na to da će naši čitatelji potrošiti više od 20 eura na božićne poklone. 149 ispitanika će odvojiti više od 50 eura na božićne poklone za obitelj i prijatelje, što čini ukupno 15,62 posto odgovora u ovoj anketi. Čak 292 čitatelja će za izdvojiti više od 70 eura za poklone i time čine 30,61 posto ispitanika ove ankete.

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping
Blagdanska košarica od 98 do čak 417 eura, većina umirovljenika ne može toliko potrošiti

Ovako ste se izjasnili na Facebooku

U anketi smo vas pitali koliko ćete potrošiti na božićne poklone, a svoje odgovore ste ostavili i na našoj Facebook stranici s koje smo izdvojili nekoliko komentara. ‘Blagdani su smisao mira, sloge i ljubavi… sve ostalo je materijalizam’, ‘Od 300 eura mirovine se nema za poklone’, ‘Ljubav se ne kupuje poklonom, to je obiteljski blagdan ljubavi i mira’, ‘Nije sve u poklonima i hrani, da smo živi i zdravi i da smo skupa sa djecom’, ‘Ništa, ne kupujemo poklone. Sve isto kao nedjeljni ručak’.

‘Ne prakticiram nikad skupe poklone, već simbolično ili baš nešto što je nekom potrebno i to saznam’, ‘Malo, koliko se može jer su cijene otišle na Mars, visoko iznad neba’, ‘Ništa’ i ‘Ništa kao i do sada. Dam poklone kad imam, nisam ona s poklonima i ne kupujem nikoga istima’, samo su neki od vaših komentara na Facebook stranici našeg portala.

Anketa za umirovljenike o navikama kupovanja božićnih poklona

Rezultati ankete o božićnim poklonima | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap