Glumili policajce pa umirovljenicama po Slavoniji uzimali novac!

Jasmina Grgurić Zanze
30. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Mlađi muškarac i žena glumili su policajce i inspektore. Umirovljenice u Slavoniji uvjeravali su da imaju krivotvoreni novac i da im ga moraju predati, nakon čega su iznose zadržavali za sebe.

Foto: Pixabay

Protiv kućanice Branke R. (29) iz Strizivojne i poljoprivrednika Silvija Đ. (28) iz Pitomače podignuta je optužnica zbog više prijevara umirovljenica po Slavoniji. Par se predstavljao žrtvama kao policajci i inspektori koji provjeravaju imaju li umirovljenice krivotvoreni novac, piše Glas Slavonije.

Dolazili im kući i preuzimali novac

Osječko Općinsko državno odvjetništvo tereti ih optužnicom da su od 22. studenoga 2017. do 4. siječnja 2018. godine, na području Slavonije, u tri navrata, nakon što se Branka R. lažno predstavljala žrtvama i od njih saznala njihov broj telefona, isti dala Silviju koji je netom nakon toga s mobitela raznih pozivnih brojeva nazivao na fiksni telefon umirovljenice predstavljajući se kao policajac.

Umirovljenicama je govorio da pripreme novac koji imaju kod sebe i predaju ga policiji kako bi provjerili jesu li novčanice krivotvorene. Kada bi  povjerovale da je riječ o policajcu i pripremile novac, Branka R. dolazila bi u njihov dom i predstavljala se kao policajka koju su poslali iz policije te uzimala novac.

Jedna žrtva nanjušila prijevaru, druge dvije nasjele

Jedna od žrtava je umirovljenica Katica D. koju su zvali iz “inspektorata” rekavši da su banke isplaćivale lažne novčanice umirovljenicima. Kada im je otkrila da kod sebe ima 600 eura i 300 kuna, rečeno joj je da će poslati inspektoricu koja će to pregledati, uslikati i izdati potvrdu s kojom će moći u FINA-i dobiti druge novčanice. Lažna inspektorica stigla je na adresu, a žrtva je predala novčanice. No, nakon što je prevarantica izašla iz kuće, umirovljenica je sumnjajući u prijevaru za njom istrčala van i vikala da joj vrati novac. U strahu da ne bude otkrivena, novac je vratila.

Prijevare starijih: Taktike kojima se prevaranti služe i kako se zaštiti!

Nažalost, druge dvije žrtve nasjele su na prijevaru. Jedna umirovljenica ostala je bez 15.000 kuna na sličan način, a druga bez 4.980 kuna.

Policija je ustanovila da su se u komunikaciji služili sa 30 mobitela s različitim IMEI brojevima i 45 različitih SIM kartica. Prevaranti su osuđivani i ranije, a ova su djela počinili u roku kušnje. Pritom su  iskorištavali bespomoćnost isključivo osoba starije životne dobi, uzevši im pri tome svu ušteđevinu. Odvetništvo za njih traži do dvije godine zatvora.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap