Foto: Osvanuo predivan park na Knežiji, a u njemu građani mogu saditi i brati aromatično bilje

Luka Kalac
9. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Na zagrebačkoj Knežiji osvanula je još jedna zelena površina s biljem kao što su lovor, estragon, kadulja, bosiljak. Riječ je o aromatičnom parku, odnosno urbanom vrtu u Ulici Dragutina Kalea. Zanimljivo je da upravo građani mogu ondje brati aromatično bilje, ali ga i posaditi. Ako želite dati svoj doprinos ovom urbanom vrtu, poziva vas se na praćenje smjernica za sadnju, održavanje i branje. Mi smo se zaputili na ovu lokaciju, a u nastavku vam donosimo galeriju fotografija.

Park u Ulici Dragutina Kalea, Knežija

Park Knežija | Foto: mirovina.hr

Na ovom mjestu donedavno je vladalo jednolično betonsko sivilo, a sada je tamo park za stanovnike zagrebačke četvrti Knežija. Riječ je o aromatičnom parku sa šljunčanom stazom, nekolicinom klupica i sjenicom pod kojom su smješteni stol i dodatne dvije klupe. Ovo je pravo osvježenje u Ulici Dragutina Kalea. Posebnost ovog parka, odnosno urbanog vrta, je ta da se u njegovo uređenje mogu uključiti i stanovnici Knežije.

Diljem aromatičnog parka raspoređene su razne vrste aromatičnih biljaka kao što su lovor, estragon, kadulja, bosiljak i mnoge druge, stoji na Facebook stranici Zagrebačkog holdinga. To su redom biljke karakteristične za zagrebačko podneblje.

Za razliku od većine parkova, u ovome građani mogu i sami posaditi biljke, ali pritom ih se poziva na praćenje smjernica za sadnju, održavanje i branje. Aromatični park namijenjen je svima pa ima i edukativnu svrhu za djecu vrtićke i školske dobi kako bi pobliže upoznali bioraznolikost te dodatno razvili svijest o očuvanju okoliša. Isto tako, ovaj aromatični park, a ujedno i urbani vrt koristan je i umirovljenicima koji ga mogu koristiti kao zelenu oazu za odmor te kao mjesto gdje će se dodatno fizički aktivirati u slučaju da žele ondje nešto posaditi.

Iako je već zablistao u punom sjaju, pretpostavlja se kako će ovaj aromatični park, odnosno urbani vrt doživjeti svoje najljepše izdanje na proljeće gdje će boraviti veliki broj ljudi uživajući u njegovima blagodatima. Inače, iza izrade ovog projekta stoji Zrinjevac, a sve je financirano sredstvima Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka jug iz Plana komunalnih aktivnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap