[FOTO DANA] Renault 4 bio je ‘mokri san’ mnogih vozača, a do nedavno ga je imao i Borut Pahor

Matej Markovinović
16. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Renault 4 proizvodio se čak 33 godine te se prodao u preko 8 milijuna primjeraka. O njemu su prošloga stoljeća sanjali mnogi, a jedan primjerak imao je i bivši slovenski predsjednik i premijer, Borut Pahor, kojeg je nedavno prodao u humanitarne svrhe.

Renault 4

Renault 4 | Foto: Unsplash

O kultnom Renaultu 4, sanjali su mnogi, a jedan primjerak do nedavno je imao i bivši slovenski predsjednik i premijer, Borut Pahor. On je, naime, imao legendarnu “četvorku” iz 1991. godine, koja je izgledala kao da je jučer izašla iz tvornice.

No, Pahor je odlučio staviti svoj Renault 4 na dražbu, a sav novac od prodaje donirati institucijama za djecu oboljelu od raka. Iako ga je devedesetih platio svega 500 eura, Pahor je svoga Renaulta 4 uspio prodati za čak 60.000 eura obitelji Fratar iz Dravograda.

Inače, Renault 4 bio je prvi automobil na prednji pogon francuskog proizvođača te se proizvodio od 1961. do 1994. godine. U 33 godine proizvodnje, prodan je u preko osam milijuna primjeraka, što je bio veliki komercijalni uspjeh za Francusku.

Osim u običnoj verziji s petera vrata, Renault 4 mogao se kupiti i kao kamionet te kombi. Kupci su ga mogli izabrati u inačici s motorima od 23, 27, 30 i 34 konjske snage. Dakle, Renault 4 nikako nije bio jurilica, zbog čega je mnogima bio i poklon za 18. rođendan te prvi auto. Naslijedio ga je simpatični Renault Twingo, kojeg i dan danas viđamo kao vozilo za dostavu pizze.

Podsjećamo da smo prije dvije godine pisali o umirovljeniku Josipu Krištofiću iz Murskog Središća, koji čuva svog Renaulta 4 “k’o oko u glavi” od 1988. godine. Većih ulaganja nikada nije bilo, ali je bilo ponuda i od nekoliko tisuća eura. Više o tome pročitajte na sljedećoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap