Fotinija: Dekorativna živica koja ne treba puno pažnje, a zaštit će dvorište od pogleda

Ana Kanazir
22. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Fotinija je zapravo živica čiji su listovi nekad zelene, a nekad crvene boje, ovisno o tome koliko izvora svjetlosti do njih dopire, a ima i crvene bobice. Osim u izgledu, njezina posebnost je i u tome što brzo raste pa će jednostavno zakloniti vaše dvorište od neželjenih pogleda. Ipak, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kod njezine sadnje, ali i kod zalijevanja.

Fotinija živica

Fotinija | Foto: Pixabay, juliacasado1

Ako na ogradu planirate staviti živicu, fotinija bi mogla biti pravi izbor za vas. Bujna je, brzo raste, a listovi su joj crvene i zelene boje pa djeluje i ukrasno. Važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kod sadnje i općenito kod brige.

Zalijevanje vrta
Stručnjakinja otkrila je li bolje jutarnje ili večernje zalijevanje vrta: 'Ne radi se o tome da svaki vrtlar ima svoj način'

Što je fotinija?

U prirodi postoji oko 60 vrsta fotinije, a najviše ih je u Aziji. Koristi se kao živa ograda i kao zaštita od neželjenih pogleda u vaše dvorište. Iako na prvu djeluje kao živica, ona je puno ljepša od nje jer ima više različitih boja, a isto tako ima i crvene bobice koje su hrana nekim pticama. Prednost je što se lako sadi, a još lakše se održavaju i uspjet će gotovo svakome.

Ovo je zimzelena biljka, što znači da joj listovi ne otpadaju po zimi pa će zaštita dvorišta trajati cijele godine. Treba napomenuti i da voli vlagu, odnosno vodu i da ju je posebno važno zalijevati nakon same sadnje.

Kako saditi fotiniju?

Fotinija se sadi vrlo jednostavno, kao i svaka druga biljka ili živica. Kupi se veća ili manja sadnica ove živice koja se onda sadi najčešće uz ogradu ili umjesto nje. Sadi se u prethodno iskopanu rupu koja je veća od same sadnice. Važno je uzeti više sadnica, dok bi razmak između dvije sadnice trebao biti pola metra, ako se sadi u svrhu ograde. Može se saditi i pojedinačno u tegle, a može se i oblikovati da izgleda kao drvo. Jednako tako, na samom početku je važno rezati mlade izdanke kako bi se biljka lakše razvijala i širila, ali i kako bi se bolje oformila.

Baš kao i kod svih biljaka i ovdje je važno redovito je zalijevati, prvih deset ili više dana kako bi se korijen primio i raširio. Ipak, važno je i znati kada ju je najbolje zalijevati kako se biljka ne bi uništila, a savjete o tome možete pročitati u ovom tekstu. S druge strane, treba paziti da se ne zalijevaju listovi jer to može dovesti do najezde štetočina. Isto tako, potrebno joj je dnevno do šest sati sunca.

fotinija uz ogradu

Mlada fotinija | Foto: Mirovina.hr

Briga oko fotinije

Potrebno ju je prihranjivati jednom ili dva puta tijekom godine u vrijeme proljeća ili ljeta i to gnojivom bogato dušikom, kalijem ili fosforom. Gnojivo se stavlja u proljeće, ljeto i na jesen. Tijekom proljeća i jeseni se reže na određenu visinu. Orezivanje je važno i jer produljuje život ove biljke, a čini je i jačom.

Jednom kada se ‘primi’, biljka se zalijeva jednom do dva puta tjedno po ljeti, a s druge strane ne trpi natopljeno tlo. Za vrijeme jeseni se zalijeva jednom tjedno, a nekada i rjeđe, ovisno o suhoći tla.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap