Evo što je Kirk Douglas govorio o starosti: To mu je, priznaje, najdraži period života

Josip Mihaljević
8. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Sredinom ovoga tjedna, u 103. godini života napustio nas je legendarni holivudski glumac Kirk Douglas. Douglas je, prema vlastitom priznanju, treću dob smatrao zlatnim periodom svog života, a sve je to objasnio u kolumni koju je napisao 2008. godine.

douglas

Foto: Kirk Douglas | Youtube screenshot

Kirk Douglas, legendarni glumac koji je umro ovoga tjedna u 103. godini života, jako je dobro prihvaćao treću dob, a više je puta u zadnjih tridesetak godina isticao kako mu je to zapravo najdraže razdoblje u životu, piše today.com. Douglas, koji dolazi iz siromašne obitelji, jednom je prilikom rekao da je blagoslov biti rođen tako siromašan, jer su stvari jedino mogle ići na bolje.

Starost je puna problema, ali…

douglas
Legendarni Kirk Douglas preminuo u 103. godini života

Veći dio toga objasnio je u kolumni koju je napisao kao 91-godišnjak.

“Imam gotovo 92 godine. Ljudima govorim da živim na poklonjenom vremenu, kažem vam, ne kupujem zelene banane jer ne znam hoću li imati dovoljno vremena čekati da one sazru. Humor pomaže u dugovječnosti”, našalio se u kolumni.

Ipak, bio je itekako svjestan svih nedaća treće dobi:

“Kako starite, izgubite strašno puno prijatelja. Osjećate se usamljeno, postanete depresivni. Depresija je jedna od najvećih prepreka dobrom životu u trećoj dobi”, tvrdio je Douglas.

Iskustvo s depresijom je i sam proživio, nakon što je 1996. imao moždani udar zbog kojeg je imao problema s govorom. Žena Anne Douglas ga je ipak nagovorila da krene na terapiju govora, nakon čega je i on sam pomagao drugim ljudima sa sličnim problemom.

“Samo sam htio ležati u krevetu i ništa ne raditi. Depresija se događa kada previše razmišljate samo o sebi. Probajte se sjetiti drugih ljudi, probajte im pomoći. Bit ćete iznenađeni kako će vam to pomoći kod vlastitih problemima. Taj užitak pomaganja je neprocjenjiv”, napisao je.

Drugačiji pogled na djecu i na ljubav

A prioriteti u životu, složit ćete se, s godinama postaju drugačiji:

“Otkucaji sata vas naprosto osvijeste i onda možete cijeniti vrijeme na drugačiji način. Ja sam posebice uživao u svakoj sekundi koju sam provodio sa sinovima i unucima. A onda, kada odu, pitao sam se kako se oni nose s problemima odraslog života i kako će se snaći kada mene više ne bude. U tim godinama sam osjećao da moram napraviti sve što mogu da i njima i drugima olakšam živote”, napisao je Douglas.

Također, treća dog ga je zbližila sa ženom Anne, s kojom je u braku od 1954. godine:

“Daleko najveći poklon treće dobi je što ljudi otkriju pravo značenje ljubavi. Kada sam bio mlađi, moje razumijevanje ljubavi nije bilo ovoliko duboko. Jednostavno sam bio previše fokusiran na svoju karijeru.

Jako sam se zbližio sa ženom kako smo skupa ostarjeli. U jednom trenutku je bilo kao da sam ju prvi put zaista vidio. Ja sam upoznao nju u cijelosti, a ona mene. Danas sam daleko veći romantik nego ijedan lik kojeg sam glumio na velikom platnu”, zaključio je Douglas.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap