Legendarni Kirk Douglas preminuo u 103. godini života

Josip Mihaljević
6. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Kirk Douglas bio je legendarni holivudski glumac čija se karijera protezala kroz čak sedam desetljeća. Jučer je preminuo u 103. godini života.

douglas

Foto: Kirk Douglas kao Spartak | Youtube screenshot

Jučer je u 103. godini života preminuo legendarni holivudski glumac Kirk Douglas, piše bbc.com.

Rođen je 1916. godine kao jedan od sedmero djece u siromašnoj obitelji. U službenoj autobiografiji stoji da je prije glumačke karijere imao više od 40 različitih poslova.

Pravo ime mu je bilo Issur Danielovitch, no kada je ušao u glumačke vode promijenio ga je u Kirk Douglas. Tijekom “zlatnog perioda” Hollywooda, etablirao se kao jedan od vodećih muških glumaca. Prvu nominaciju za Oscara dobio je 1949. godine, no nikad ju zaista nije osvojio. Akademija mu je tek krajem 90-ih godina dala počasnog Oscara – za 50 godina neumornog rada kao kreativne i moralne snage u filmskoj industriji.

Imao je gotovo stotinu različitih uloga, a najzapaženiji nastupi došli su u filmovima Šampion (1949.), Strast za životom (1956.), Obračun kod O.K. Corrala (1957.) i naravno Spartak (1960.).

Bio je otac poznatog holivudskog glumca, osvajača Oscara Michaela Douglasa koji se u izjavi oprostio od svog oca:

“S ogromnom tugom moja braća i ja želimo obavijestiti da nas je otac Kirk napustio danas. Za čitav svijet, on je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova… no meni, mojem bratu Joelu i Peteru on je jednostavno bio tata. Ponosan sam što sam bio njegov sin”, kazao je sin Michael.

 

douglas
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap