Evo kada Zagreb časti svoje građane besplatnom žičarom: Jeftinije karte za one iz drugih gradova

Luka Kalac
26. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Još jedna besplatna proljetna aktivnost kreće od prvog vikenda u svibnju. Svim Zagrepčankama i Zagrepčanima će, prema Tomaševićevoj najavi, biti omogućena besplatna vožnja žičarom od svibnja ove godine. Ipak, ako planirate otići na besplatnu vožnju s nekim od prijatelja iz drugih gradova, njima na raspolaganju stoje povoljnije karte.

Žičara koja vodi do Sljemena

Žičara | Foto: Screenshot YouTube / TNT Creations

S ciljem zaštite Medvednice i unapređenja kvalitete rekreacije, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević najavio je besplatne vožnje sljemenskom žičarom od prvog vikenda u svibnju 2024. godine. Ta odluka se prvenstveno odnosi na sve Zagrepčane i Zagrepčanke.

– Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Građani drugih gradova moći će kupiti povoljniju kartu

S obzirom na to da Grad Zagreb od prvog vikenda u svibnju časti svoje građane besplatnom vožnjom žičarom, pronašla se i pogodnost za stanovnike drugih gradova i mjesta diljem Hrvatske.

– Uvođenjem besplatne žičare za stanovnike Zagreba od svibnja, također ćemo nešto sniziti cijenu karte za korisnike žičare koji nisu Zagrepčani, pojasnio je zagrebački gradonačelnik.

Foto dana: Originalna sljemenska žičara slavi 60. rođendan, pogledajte kako je nekada izgledala

Zagrebačka vlast je danas potpisala sporazum s Parkom prirode Medvednica. U njemu se, između ostalog, kao cilj ističe razvoj sadržaja za posjetitelje kroz održivo korištenje prirodnih resursa. Isto tako, u navedenom sporazumu se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

Pregršt zabavnog sadržaja na Medvednici

– Danas smo otvorili uređen Rudarski vrt i Rudnik Zrinski, a podsjećam da smo rekonstruirali Sljemensku cestu i vršnu zonu, započeli projekt rekonstrukcije i prenamjene napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, radimo na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku, i drugim sadržajima na Medvednici, otkrio je gradonačelnik Tomašević.

Odnedavno je u funkciji vidikovac s caffe barom u TV tornju. Njegovu aktivaciju je inicirao upravo Grad Zagreb, a u planu je, kako Tomašević tvrdi, i uređenje Muzeja skijanja u njegovom podnožju.

Copy link
Powered by Social Snap