Evo koliko starijih od 100 godina u Hrvatskoj prima mirovinu i koliko one iznose

Josip Mihaljević
25. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u svibnju će proslaviti 100. godišnjicu od osnutka. Povodom jubilarnog rođendana pitali smo ih koliko 100-godišnjaka u Hrvatskoj prima mirovinu i koliko ona iznosi.

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ove će godine u svibnju proslaviti 100 godina od osnutka. Utemeljen je 14. svibnja 1922. godine kao Središnji ured za osiguranje radnika. Istog dana feštat će se i u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji se tada zvao Zemaljska blagajna za potporu bolesnih radnika i za osiguranje protiv nezgoda.

Povodom jubilarnog stotog rođendana, HZMO smo pitali koliko trenutačno isplaćuju mirovina prema građanima koji imaju 100 ili više godina, koliko im te mirovine iznose i koliko su staža skupili. Pitali smo ih i koliko su dugo u mirovini, ali takve podatke ne vode.

“HZMO je u veljači 2022. godine evidentirao 508 korisnika mirovine koji imaju 100 ili više godina života, s prosječnom neto mirovinom od 2.948 kuna i prosječnim mirovinskim stažem od 29 godina. U službenim statističkim istraživanjima ne vodimo podatak koliko su dugo živući korisnici u mirovini do nekog promatranog trenutka, već je takvo istraživanje vezano uz obustavu mirovina zbog smrti i prema vrsti prava na mirovinu”, kazali su nam iz HZMO-a.

Dakle, u Hrvatskoj je 508 stogodišnjaka (i starijih) koji primaju mirovinu, a ona im iznosi gotovo 3.000 kuna. Prosječna mirovina im je nešto veća jer su u mirovinu, po svemu sudeći, išli po jako starim zakonima koji su se puno puta mijenjali od njihovog umirovljenja. Iako imaju manje staža od prosjeka trenutačnih umirovljenika, mirovine su im nešto veće upravo zbog tih zakona koji više ne vrijede.

Copy link
Powered by Social Snap